Roma

La història de la fundació de Roma es diu que va ser el 753 a.C. Segons la llegenda, equell any, els bessons Ròmul i Rem, fills de Mart i d’una verge vestal, varen ser abandonats pel seu tiet i varen ser amamantats per una lloba. Quan els nadons varen créixer, varen fundar la ciutat però després d’una discussió, Ròmul va matar el seu germà i es va fer amb el control de la ciutat. Però a la nova ciutat hi havia un problema, només hi havia homes, i per incrementar la població femenina de la ciutat, el 750 a.C. els homes de Ròmul varen raptar les dones del regne veí, en el rapte de les Sabines. Després de que Roma creixés en nombre d’habitants, la ciutat va ser conquerida per la dinastia etrusca dels Tarquins. El 510 a.C. es va formar la república de patricis que va durar més de 450 anys.

Roma no parava de créixer tant en població com en poder. El general romà Juli Cèsar va fer créixer més el poder de Roma quan va annexionar la Gàl·lia. Cèsar que volia el control del imperi va marxar amb les seves tropes cap a Roma i es va declarar dictador vitalici. Cèsar va ser assassinat el 15 de març del 44 a.C. El  fill adoptiu de Cèsar, Octavi, es va posar el nom d’August i es va autoproclamar emperador el 27 a.C. començant l’època dels emperadors romans. El 64 d.C. la ciutat va patir un greu incenci i l’emperador Neró va fer reconstruir molts edificis , però també es va apropiar  de grans terrenys per construir la seva Casa Daurada. Les extravagàncies de Neró i la crisi econòmica que va patir l’imperi va provocar que Neró fos expulsat del govern i es va acabar suïcidant el any 68 d.C. quan va ser perseguit per els seus antics col·laboradors.

L’any 312 l’emperador Constantí, del qual la seva mare era cristiana, va derrotar el co-emperador Majenci pel control de Roma i va proclamar el cristianisme com la religió del Estat. Però l’Imperi Romà ja no era aquell gran imperi que havia controlat el món, i a finals del segle IV Roma va entrar en una forta decadència i els bàrbars, de més enllà dels rius Rin i Danubi, varen conquerir les províncies romanes. El 476 es va fer fora l’últim emperador romà i es va extingir l’imperi.

DSCF1341

Després de la caiguda del imperi, la ciutat va caure en una altre decadència i es va agreujar encara més després de la marxa del papat a França el 1309. La ciutat, en plena crisis,  va ser governada per prínceps que construïen palaus amb el marbre dels temples romans construïts durant l’Imperi. El 1377 el papat va tornar a Roma i la ciutat va tornar a renéixer tant econòmicament com culturalment. El 1527 la ciutat va ser saquejada. Durant el papat de Climent VII va progressar per Europa i per Roma el protestantisme, però  l’emperador del Sacre imperi romà Carles V, que no volia permetre que es difongués una altre religió que no sigués la cristiana, va atacar la ciutat durant 7 mesos fins que el papa Climent VII es va rendir i va tenir que acceptar les condicions de Carles V.

A mitjans del segle XIX el rei piemontès Victor Manel II i el seu general Giuseppe Garibaldi varen conquerir els regnes i principats de la península italiana per crear un nou país anomenat Itàlia. El 1870 Garibaldi va entrar a Roma per completar la unificació d’Itàlia.

El 1922, el líder del partit feixista Benito Mussolini va enderrocar el govern d’Itàlia, en la famosa marxa sobre Roma, i va ser declarat per el rei, fart del govern progressista,  primer ministre d’Itàlia, que acabaria sent el primer ministre. Mussolini era un gran aficionat a la història, sobretot del antic imperi romà, i durant el seu regnat va ordenar i va realitzar moltes excavacions arqueològiques per desenterrar les restes arqueològiques de l’antic imperi, i gràcies aquest fet avui en dia podem veure i conèixer moltes coses del antic imperi. Mussolini tenia el somni de tornar a crear l’antic imperi romà. A mitjans dels anys 30, Mussolini es va aliar amb el govern d’Adolf Hitler, i varen arribar a molts acors com en el Pacte d’Acer i el Pacte Tripartit amb  Alemanya i Japó, entre d’altres pactes i acords. Quan va començar la segona guerra mundial, el govern de Mussolini no es va voler acabar d’implicar amb el conflicte, perquè no tenia un exèrcit fort, tot i que donava suport a el Tercer Reich. Però amb l’avanç alemany, sobretot després dels èxits en la Batalla de França, Mussolini va entrar en guerra al costat d’Alemanya. L’objectiu de Mussolini era el control del Nord de l’Àfrica, i va enviar moltes tropes a Líbia, Tuníssia o Egipte per lluitar contra les tropes britàniques. Però a partir de 1943, la guerra va patir un canvi de rumb i ara eren els aliats qui duien la iniciativa i avançaven per els territoris conquerits per les forces del Eix. Durant aquell any, Itàlia va tenir que marxar del Nord de l’Àfrica i el govern de Mussolini va ser enderrocat per un cop d’Estat efectuat per el rei i per Pietro Badoglio, que va assumir el control del país i va declarar Itàlia país neutral, començant a mantenir conversacions amb els aliats. Però el setembre de 1943, Mussolini va ser alliberat per un grup de soldats de les SS,  dirigits per Otto Skorzeny, i el dictador italià va poder tornar a governar part del país en la Nova República de Saló. Mussolini va decidir canviar la capital del país per Saló, perquè la ciutat era el nord del país, més aprop d’Alemanya i perquè es considerava que a Roma hi havia massa gent que no volia el retorn del feixisme. Mussolini va tenir el suport de  les troès alemanyes, sota la direcció d’Albert Kesselring, que es varen fer amb el control de part d’Itàlia, en el nord i el centre del país incloent-hi Roma. A finals de 1943 i principis del 1944 les tropes aliades varen entrar per el sud de la Península, després d’haver conquerit Sicília, i varen bombardejar en més d’una ocasió la ciutat de Roma.

El 4 de juny de 1944, el 5ª Exèrcit nord-america, sota les ordres de Mark Wayne Clark va alliberar la ciutat. L’alliberació de la ciutat va costar 42.000 baixes per part dels aliats i 25.000 baixes alemanyes. Quan va acabar la guerra, amb la derrota de les forces del Eix i amb Mussolini assassinat, es va establir l’actual República que encara perdurar i la capital de país va tornar a ser Roma.

Curiositats:

Tot i l’aliança amb el govern italià , els molts viatges que va fer per el nord d’Itàlia, en ciutats com Brenner o Florència, ser un amant de l’art i respectar i admirar l’Antiga Roma,  Hitler només va visitar un cop Roma, hi ho va fer el 1938 abans de la guerra,  tot i que va enviar molts dels seus col·laboradors i ministres per reunir-se amb el govern de Mussolini, Hitler no la va visitar durant la guerra.No comments yet. Be the first.

Leave a Reply