CIA

La CIA es l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units d’Amèrica que vetlla per la seguretat dels ciutadans nord-americans.

Els origens de la CIA es remonten a la revolució americana del 1778 al 1781. Tot va començar a Nova York quan els colons volien contolar el riu Hudson a West Point. En aquells moments de la guerra els colons tenien pocs recursos i pocs diners i varen començar a sortir traïdors dins de les seves files que canviaven de bàndol a canvi de diners. Un dels traïdors més gran va ser Benedict Arnold, amic de George Washington,  que va vendre informació els britànics a canvi de diners, ja que no en rebia per part dels colons. Per fer front el problema que tenien els colons el comandant George Washington, va crear una xarxa d’espies per mirar d’atrapar els traïdors com varen fer amb Arnold. Aquesta xarxa d’espies utilitzaven  missatges codificats, tinta invisible, d’aquí surt l’expressió llegir entre línies i feien servir les dones com a contraespies.

Durant la segona guerra mundial es va crear el departament de la CIA. El director de la CIA més conegut va ser Edgar Hoover que va ser durant molts anys el director i va ser molt temut pels presidents dels Estats Units com John Fitzgerald Kennedy, Lyndon B. Johnson o Richard Nixon pel poder i la informació que havia acumulat Hoover.  

No se sap del cert quantes missions a fet la CIA durant la seva història, però si que ser sap que a actuat en diversos confictes armats com a Cuba, a l’Amèrica Llatina i a l’Àsia. L’època de més importància de la CIA va ser durant la Guerra Freda. A la  CIA ser la acusat de ser el darrera del assassinat de Kennedy el 22 de novembre de 1963 o de posar dictadors a l’Àfrica o l’Amèrica Llatina, com el cas de Augusto Pinochet a Xile.  Ultimament la CIA a perdut el poder que va tenir durant la Guerra Freda, però continua tinguent molt de poder i ser l’acusa de mantenir obert el camp de presoners de Guantanamo.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply