La Porta de Brandenburg

La Porta de Brandenburg està situada enmig del Tiergarten i del Unter den Linden de Berlín. Molt a prop de la Porta si troba el Reichstag,  el monument de l’Holocaust i l’ambaixada nord-americana ( l’antiga casa de Joseph Goebbels )  

La Porta de Brandenburg era la porta de la muralla berlinesa en direcció a la ciutat de Brandenburg. Es va construir el 1789 sota les ordres de Carl Gotthard Langhans copiant el model de l’Acròpolis d’Atenes i es va coronar amb una quadriga de bronze, creada per Johann G. Schadow, portada per la deessa Victòria. La Porta està flanquejada amb dues ales de columnes que antigament servien de cos de guàrdia, avui en dia es l’Oficina de Turisme en una ala i l’altra ala és l’habitació del silenci, Raum der Stille, una habitació aïllada del soroll exterior que serveix per reflexionar.

DSCF1549

En la campanya de l’emperador Napoleó, els francesos varen portar l’estàtua de bronze a París el 1806, tot i que Napoleó es volia endur tota la Porta, però no li va ser possible. El 1814, després de la caiguda de l’emperador i gràcies al mariscal Blücher, l’estàtua va ser tornada a Berlín i es va batejar la plaça de la Porta amb el nom de Pariser Platz. Va ser llavors quan es va afegir la Creu de Ferro dissenyada per Karl Friedrich Schinkel i l’àguila imperial que remata la llança de la deessa. 

El 30 de gener de 1933, després de que Adolf Hitler fos nombrat Canceller, les SA varen desfilar per primer cop a través de la Porta. El 1937 ho va fer Benito Mussolini i, després de la victòria sobre Polònia i França, la Wehrmacht. Després de la derrota alemanya, els Aliat hi varen celebrar aquí a la Porta, entre les ruïnes, el final de la Segona Guerra Mundial.

Des del 1961, amb la construcció del Mur de Berlín, la Porta de Brandenburg va quedar ubicada a la franja de la mort del Mur i no va ser fins el 22 de desembre de 1989 quan va tornar a quedar novament oberta al públic.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply