Otto von Bismarck

Otto von Bismarck va néixer l’1 d’abril de 1815 a Schönhausen, Alemanya en el si d’una família de la noblesa prussiana, els junkers. Amb 17 anys es va matricular a la Universitat de Gotinga per estudiar Dret. Allí es va dedicar a practicar esgrima i va ser membre del Corps Hanovera. En un semestre va sortir victoriós de 20 combats i en 3 semestres només va perdre un combat. En el combat que va perdre va exigir revenja, però el seu contrincant, que era fill d’un adinerat jueu-alemany, li va negar, pel que els dos contrincants varen tenir que barallar-se cos a cos. Per aquella baralla, en que Von Bismarck va deixar ferit el seu contrincant, va acabar tancat a la presó de la Universitat.

Després de treure’s el títol universitari, Von Bismarck va treballar d’advocat, però de seguida es va avorrir de l’ofici i va abandonar el seu càrrec com a funcionari públic el 1838 i va retornar a les seves terres. Una setmana després va fer el servei militar. Sense carrera militar, va servir com a soldat ras de l’Exèrcit de Prússia i va fer de guàrdia del palau de Sanssouci a Potsdam, però pocs mesos després es va retirar i es va dedicar a administrar les seves possessions agrícoles de Schönhausen. El febrer de 1842, el jove terratinent va salvar a un dels seus pagesos de morir ofegat a les seves terres. El 1847 va començar la seva activitat política com a membre del Parlament prussià. El 1859 Von Bismarck va arribar a Sant Petersburg com a ambaixador i en aquest període va rebre el grau de comandant provisional de l’Exèrcit territorial, però no va entrar en cap combat. Després de la Guerra dels Ducats, el rei de Prússia, Guillem I Barbablanca, li va atorgar el grau honorífic de Major de l’Exèrcit Prussià. Amb aquest càrrec, Von Bismarck va començar una reforma militar que li va permetre disposar d’un gran Exèrcit per dur a terme els seus plans d’unificació alemanya, als quals va convèncer el rei Guillem I de que era la millor idea per aconseguir una Alemanya forta. Von Bismarck, un defensor de la raó d’Estat com a principi polític, era un home d’idees conservadores, pragmàtic i autoritari, profundament nacionalista, va ser un defensor de la realpolitik, un estil de fer política que combinava el treball de la diplomàcia i la política d’aliances amb el recurs de la guerra i a la demostració de la força.

El 24 de setembre de 1862, el rei Guillem I el va nombrar primer ministre i ministre d’Afers Exteriors. Davant la nova classe, el proletariat, i dels seus problemes socials i obrers, va crear el primer sistema d’Estat del Benestar de la història, on es garantia en els obrers protecció contra accidents laborals, contra vellesa, contra malalties i establia un salari mínim. El seu objectiu no era altra que evitar el malestar social i evitar que els grups socialistes i marxistes guanyessin més adeptes. D’aquesta manera, amb l’Exèrcit conforme i amb una classe obrera controlada, Von Bismarck es va guanyar una gran popularitat. El seu pes polític va anar creixent fins al punt que el 1864 va aconseguir prendre de Dinamarca els ducats de Lauenburg, Schleswig i Holstein i, dos anys més tard, després de lluitar contra Àustria, va aconseguir l’annexió de les ciutats de Hesse, Frankfurt, Hannover i Nassau. La seva diplomàcia va facilitar que la Gran Bretanya no intervingués en el conflicte. El 1865 se li va concedir el títol de Comte de Schönhausen. A la tarda del 7 de maig de 1866, Von Bismarck va patir un atemptat contra la seva vida. Quan sortia a passejar pels carrers després d’una reunió en el Ministeri de Guerra es va topar amb un estudiant jueu-alemany, en Fernando Cohen-Bling, que li va disparar fins a cinc vegades. Miraculosament no va morir, tot i que les bales li havien impactat al pit. Després de l’atemptat, Cohen-Blind va ser detingut i dut a la prefectura superior de la policia per ser sotmès a un interrogatori. Allí, va aprofitar un moment de distracció per tallar-se la jugular amb un ganivet i, poc després de les quatre de la matinada del dia 8 de maig, va morir. El seu cadàver va ser més tard enterrat sense cap cerimònia en el cementiri berlinès de Sant Nicolau.

En la guerra francesa-prussiana va servir-hi com a oficial, però només va ser un espectador i no va tenir personal sota al seu comandament. Després de la guerra, on Prússia en va sortir victoriosa, va ser nombrat canceller pel kàiser Guillem I, que li va atorgar el títol de Príncep (Furst) de Bismarck, un títol hereditari, i va ajudar a la unificació del país el 1871 creant el Segon Imperi Alemany. La seva popularitat com a canceller va ser notable i es va convertir en el polític i diplomàtic més important del segle XIX, sent conegut com El Canceller de Ferro. Va garantir la pau entre les grans potències i va ser l’artífex del repartiment d’Àfrica entre els europeus. El 1883 va establir l’atenció pública gratuïta, el 1884 va establir per als treballadors l’assegurança contra accidents i l’assegurança de maternitat, l’any següent va crear els menjadors populars i el 1889 va aprovar l’assegurança de vellesa pels majors de 60 anys. Tot i aquestes millores, els treballadors treballaven 12 hores diàries i 80 hores setmanals, i va haver-hi protestes tot hi les millores. El 1890 va dimitir com a canceller després de diversos enfrontaments amb el kàiser Guillem II, que aquest desitjava un lloc de primer pla per Alemanya en la política mundial, la weltpolitik. En els últims anys de la seva vida i ja retirat de la vida pública, Von Bismarck es va dedicar a cuidar el seu patrimoni familiar a la regió de la Pomerània. tto von Bismarck va morir el 30 de juliol de 1898 a Friedrichsrush.

Curiositats:

  • Com a primer ministre va rebre com a regal pel seu aniversari un cadell de gran danès de part del comte de Holnstein. El va batejar amb el nom de Sultan i el gos li va ser tan fidel que el va acompanyar a algunes reunions diplomàtiques, on intimidava als convidats. Von Bismarck i el gos Sultan passejaven junts pels camps i boscos quan el primer ministre tenia temps lliure. Per evitar problemes amb els turcs l’anomenava Sult. Sultan va tenir una companya anomenada Floerchen, que era una gran danès. Hi va haver moment que el gos va ser víctima dels atacs de còlera del seu amo, però Sultan sempre tornava amb ell per jugar. Sultan va morir el 26 d’octubre de 1877 i Von Bismarck va quedar tan deprimit per la seva mort que es va passar dies plorant i va caure en una depressió. Sultan va ser enterrat a Varzin, a Pomerània.
  • La capital de Dakota del Nord, als Estats Units, va ser batejada l’any 1873 amb el nom de Ciutat de Bismarck en honor a l’Otto von Bismarck. La ciutat va ser fundada el 14 de maig de 1872 per immigrants europeus.
  • El 1901 es va inaugurar el gran monument el canceller Otto von Bismarck a Berlín, una estàtua del canceller obra de l’escultor Reinhold Begas. El monument estava davant al Reichstag, a l’actual Plaça de la República.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply