Karl Marx / El marxisme

Karl Marx va néixer el 5 de maig de 1818 a Trèveris en una família d’origen jueu. Fins al 1830 va rebre classes del seu pare, a qui venerava, tot el contrari de la seva mare, i a partir de llavors va entrar a l’escola jesuïta de Trei, on el director del centre, l’Hugo Wyttenbach, era amic del seu pare. Quan va complir 18 anys va ser excusat del servei militar i va cursar estudis a les universitat de Bonn, Berlín, on va estudiar Filosofia, i Jena. Marx es va formar en les tesis de la dialèctica hegeliana i reconvertirà l’idealisme hegelià en una explicació materialista de la realitat. El 1842 es va publicar un article seu a la Rheinische Zeitung de Colònia, i poc després en va ser el cap de redacció. Durant aquesta època de director de diari va tenir problemes amb les autoritats per les crítiques que va realitzar sobre les condicions socials i polítiques del seu país i, finalment, va tenir que deixar el seu càrrec en el rotatiu l’any 1843.

Sense feina i per raons polítiques va tenir que sortir de la Prússia renana i es va traslladar a París, d’on va ser expulsat poc després i es va establir a Brussel·les, on va treballar amb el seu amic Friedrich Engels. Junts varen treballar en l’anàlisi dels principis teòrics del comunisme i en l’organització d’un moviment internacional de treballadors dedicat a la difusió d’aquests. El 1845, juntament amb Engels, va escriure La ideologia alemanya, que va ser com ajustament de comptes amb la filosofia idealista alemanya. Després de la publicació del Manifest Comunista l’any 1848, varen esclatar processos revolucionaris a França, Alemanya i a l’Imperi Austríac, i ara va ser expulsat de Bèlgica. Les proposicions centrals del Manifest constitueixen la concepció del materialisme històric, concepció formulada més endavant en la Crítica de l’economia política. Després va retornar a París i llavors a Renània per acabar l’any 1849 a Londres, on va viure molts anys a la misèria juntament amb la seva esposa, l’aristòcrata Jenny von Westphalen i els seus fills. Durant aquella època a la capital britànica va treballar molts anys a la biblioteca del Museu Britànica i va elaborar diferents obres, com Contribució a la crítica de l’economia política de l’any 1859, que varen constituir la base doctrinal de la teoria comunista. La seva obra més important va ser El capital, una obra de tres volums que va ser començada a pública l’any 1867, però els seus dos últims volums els va fer editar Engels de forma pòstuma. El 1864 va aconseguir fundar la Internacional, la AIT, que era d’ideologia comunista, però que dins l’associació hi havia posicions doctrinals com les anarquistes defensades per Mijaíl Bakunin. Després de la mort de la seva esposa, Marx va contraure una forta grip que el va mantenir amb un mal estat de salut durant els últims 15 mesos de vida. Amb el temps va contraure bronquitis i pleuresia que el va portar a la mort el 14 de març de 1883 a Londres. Va ser enterrat de forma humil a la capital britànica.

Les obres de Marx constitueixen un anàlisis complet de l’estructura i la naturalesa de la societat burgesa i capitalista del segle XIX, una crítica de les seves contradiccions i les seves tesis o propostes es coneixen col·lectivament com el marxisme, on es sostre que totes les societat avancen a través de la dialèctica de la lluita de classes. A través de conceptes com plusvàlua i revolució social, va forjar les bases del materialisme històric i dialèctic, i va ser molt crític amb la forma social-econòmica vigent de la societat, el capitalisme, al qual va anomenar La dictadura de la burgesia, afirmant que les classes propietàries dels mitjans de producció només miraven pel seu propi benefici. Marx va teoritzar que, com els anterior sistemes social-econòmics, inevitablement es produirien tensions internes produïdes per les lleis dialèctiques que portarien a la substitució del sistema capitalista per un nou sistema a càrrec d’una nova classes social, el proletariat. Marx defensava que la lluita de classes era el motor de la història i va sostenir que la societat sota el socialisme seria regida per la classe obrera. La seva obra intel·lectual i la seva condició de dirigent del socialisme internacional fan de Marx, juntament amb Charles Darwin, una de les figures més importants del segle XIX.

 

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply