Friedrich Nietzsche

En Friedrich Nietzsche va néixer el 15 d’octubre de 1844 a Röcken, Alemanya, en una família d’estabilitat econòmica. El seu avi i el seu pare eren protestants, i va ser educar des de sempre en un ambient religiós al qual després contestaria en les seves àmplies obres qüestionant cers aspectes de la religió. Després d’estudiar filologia a les universitats de Bonn i Leipzig, i amb 24 anys, va obtenir la càtedra extraordinària de la Universitat de Basilea, tot i que va abandonar la docència cinc anys més tard decebut per l’academicisme universitari que per ell no indagava sobre qüestions problemàtiques del seu temps. Entrant en una vida solitària, va començar a escriure i es va dedicar la resta de la seva vida a criticar la cultura occidental considerant-la que el seu sentit havia sigut sempre reprimir la vida en nom del racionalisme i la moral.

En Nietzsche també va ser un enorme estudiós dels filòsofs clàssics del món grec i orientals, però també dels moderns com Kant, Hegel i Schopenhauer. La seva postura crítica amb pràcticament tots els seus anteriors el va dur a elaborar conceptes molt originals i propis que marcarien la filosofia moderna, influent després en els filòsofs existencialistes, crítics, fenomenològics, post-estructuralistes i post-moderns. D’aquesta manera va realitzar una crítica exhaustiva de la cultura, la religió i la filosofia occidental en la seva totalitat mitjançant la deconstrucció dels conceptes que les integren basada en el anàlisis de les actituds morals cap a la vida. Nietzsche es va enfrontar obertament al secularisme de la Il·lustració i atacaria a la societat decadent del seu temps0 per anunciar l’arribada d’un superhome que tindria un valor més gran i amb una capacitat de risc més elevada.

Les seves obres; Més enllà del bé i del mal, l’Anticrist Així parla Zaratusa varen desenvolupar un llenguatge i una complexitat filosòfica que difícilment va poder ser superada, però també l’han fet estar separat del públic en general. El seu pensament el va fer està sempre sol i inclús va posar fi a la seva amistat amb en Richard Wagner. En Friedrich Nietzsche va morir va morir el 25 d’agost de 1900 a Weimar després d’estar tancat els últims dos anys en un manicomi. La seva germana va intentar guanyar diners a costa seva després i abans de la seva mort, i va ser una fidel seguidora del nazisme.

Nietzsche i el nazisme:

L’Adolf Hitler va ser un admirador del filòsof Nietzsche, inclús va conèixer la germana del filòsof. El 1934 el canceller alemany va fer una molt publicitada visita als arxius del filòsof a Weimar. En la premsa alemanya va aparèixer la fotografia amb el següent escrit a peu de fotografia: El Führer davant el bust del filòsof alemany que les seves idees han fertilitzat en dos grans moviments populars: el nacionalsocialisme d’Alemanya i el moviment feixista d’ItàliaLa propaganda aliada de la Segona Guerra Mundial es va fer ressò d’aquesta relació i a vegades es descrivia a Nietzsche com el filòsof embogit com la fon de la incontrolable barbarie alemanya i l’autor favorit d’en Hitler. Es va fer un distorsionat ús d’expressions com el super-home, la bèstia rossa o la voluntat de poder, utilitzant-se com eslògans amb l’objectiu de demostrar una imaginada identificació d’en Nietzsche amb el militarisme alemany.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply