Milà

Milà es una ciutat  de la regió de Lombardia situada estratègicament a l’entrada de la península italiana. Milà i la regió de Lombardia han sigut objecte de moltes disputes durant els segles. Celtes, romans, gots,  lombards, espanyols i austríacs han governat la ciutat en algun moment de la història.

L’origen de la ciutat de Milà va començar els anys 400 A.C quant els gals es varen establir a la zona quan varen derrotar els Estrucs. En aquell temps  els celtes van estar apunt de conquerir la ciutat.

El 222 A.C els romans varen conquerir la ciutat i la varen annexionar al Imperi Romà i li varen posar el nom de Mediolanum. Des del 292 D.C es va convertir en la capital efectiva del Imperi d’Occident i es va convertir en un centre molt important per la consolidació de la nova religió cristiana. En aquella època es varen construir les primeres esglésies com la de San Lorenzo, Sant’Ambrogio i Sant’Eustorgio.

El 539, després de la caiguda del Imperi Romà,  la ciutat va ser saquejada pels lombards i la varen conquerir el 569. Després de diverses lluites pel control de la zona, el 1200 Milà va augmentar la seva importància gràcies a la consolidació de les causes feudals. El 1386 es va construir l’emblema de la ciutat , el Duomo.  Després de passar per un temps sota el control dels austríacs, el 1859 la ciutat va ser annexionada al Regne de Piamonte, que dos anys més tard es va convertir en el Regne d’Itàlia. Milà era aquella època la capital econòmica i cultural d’Itàlia.

DSCF0899

La festa del feixisme va començar a Milà el 1919 animada pel  creixement del socialisme i la població no es va resistir mai a la dictadura de Benito Mussolini durant els anys 20 i 30,  excepte alguns treballadors i alguns intel·lectuals.

Durant la segona guerra mundial la ciutat va ser destruïda. A l’abril de 1945 es va assassinar a Mussolini i la seva amant a la ciutat i es varen exposar els seus cadàvers per la ciutat perquè la gent els pogués contemplar i insultar. Després de la guerra la regió de Lombardia va contribuir materialment a la prosperitat,  que va transformar Itàlia d’un país agrícola en un de líder en el món industrial. La ciutat va tornar a ser en un important centre financer i la nova riquesa de la regió va provocar que un  gran número de treballadors del sud d’Itàlia emigressin a la zona.

Avui en dia Milà es el centre neurològic econòmic i cultural d’Itàlia i es un important centre de comerç, de finances, d’indústria editorial, de nous mitjans de comunicació i de moda.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply