Alban Schachleiter, l’abat nazi

Alban Schachleiter va néixer el 20 de gener de 1861 a Mainz. Després d’estudiar en col·legis religiosos i convertir-se en sacerdot, el 1908 va ser elegit abat del Monestir de Emaús, a Praga, Txecoslovàquia. El monestir es va convertir sota la seva direcció en un important centre polític nacionalista alemany. Schachleiter era amic dels homes poderosos del país, era amic íntim del successor de la corona txeca Ferran  i confessava a la seva dona txeca, la comtessa de Chotek. Degut a les seves activitats polítiques contra els txecs i la seva política va ser investigat per la policia. La premsa txeca el va criticar durament per convertir el monestir d’origen eslau en un centre del nacionalisme alemany. Davant de la pressió que va patir i les amenaces que va rebre per part del govern txec, va deixar el monestir el 1920 i va tornar a Alemanya, concretament a Munic, per ser director d’una escola catòlica. Durant els anys 20 va simpatitzar amb el moviment nazi, tot i no estar d’acord amb la persecució de l’església que predicaven els nazis.

El 1923 va conèixer a Adolf Hitler gràcies al fet que l’abat coneixia Ernst Hanfstaengl. Hitler va quedar impressionat amb Schachleiter i li va deixar beneir les tropes de les SA i les banderes nazis en una de les seves desfilades. Tot i estar molt a favor del moviment nazi va topar amb Alfred Rosenberg que editava en el seu diari, el Völkischer Beobachter, escrits contra la religió catòlica.

 

Quan el 30 de gener de 1933, Adolf Hitler es va convertir en el canceller d’Alemanya, Schachleiter va publicar un article on explicava que per un catòlic no hi havia problemes en donar suport al NSDAP. Però  molts religiosos alemanys no li van donar suport, i Schachleiter es va enfadar i va desobeir l’església en més d’una ocasió. Aquesta desobediència li va portar ser suspès dels seus càrrecs pastorals i sacerdotals, tot i que després el Vaticà li va treure la suspensió. D’aquesta manera Schachleiter es va convertir en un heroi pel nazisme i una víctima de l’església catòlica. Per aquest fet i per l’amistat amb Hitler, el règim nazi li va donar una pensió mensual. Schachleiter va continuar treballant per apropar l’església amb el règim, tot i les dificultats que li va posar Rosenberg. El 1935 va assistir a la desfilada nazi de Nuremberg com a convidat d’honor.

El 20 de juny de 1937 va morir i va ser enterrat a la ciutat de Munic amb tots els honors d’Estat. A l’enterrament va assistir-hi en representació del govern, Rudolf Hess. El seu taüt va ser cobert per una bandera vermella amb l’esvàstica. Tot i ser un heroi per al nazisme,  l’any següent de la seva mort es va refusar publicar commemoracions per recordar-lo en el diari nazi el Völkischer Beobachter.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply