Gustav von Kahr

Gustav von Kahr va néixer a Weissenburg, Baviera, el 29 de novembre de 1862. Va estudiar Dret i va exercir d’advocat abans de dedicar-se a la política. En els seus inicis en la política es va moure en entorns monàrquics i catòlics, tot i que ell era protestant. El 1917 va ser nomenat governador principal a Baviera fins al novembre de 1918, quan va ser cessat després de la revolució comunista. El 16 de març de 1920, després del cop de Kapp, va ser nomenat primer ministre de Baviera gràcies els militars, ja que era pròxim al cap dels militars, en Von Lossow. Amb la idea de convertir Baviera en una zona d’ordre, va afavorir als grups nacionalistes de dretes que volien separar Baviera d’Alemanya. Von Kahr veia a l’Adolf Hitler com un propagandista i no li va fer cas. El 14 de maig de 1921 va invitar a una delegació del NSDAP liderada per en Hitler per debatre amb ell la situació política perquè volia agrupar a totes les forces bavareses per anar encontra del canceller Wirth. Per culpa de la seva postura envers la República, aquell any va renunciar al seu càrrec després d’un decret que protegia la República de Weimar i Baviera perdia poders. El 26 de setembre de 1923, després d’una època d’agitació política amb assassinats i violència política en la qual l’estat bavarès no estava disposat a acceptar l’autoritat central del general Hans von Seeckt, el govern bavarès va proclamar el seu propi estat d’emergència amb en Von Kahr al capdavant. D’aquesta manera, Von Kahr va tornar a la vida política amb el càrrec de comissari, staatskomissar. Aquesta nova posició li va permetre governar Baviera com un dictador juntament amb els militars i els polítics ultra nacionalistes que li donaven suport.

L’Adolf Hitler, que no l’interessava en aquells moments que l’Estat de Baviera s’independitzés, ja que estava preparant el putsch de Munic, va pensar en segrestar a en Von Kahr, el comandant de l’exèrcit de Baviera i el cap de la policia regional. Però, al final, no va posar en marxa el seu pla perquè va decidir utilitzar al general de la Primera Guerra Mundial Erich Ludendorff per convèncer a en Von Kahr perquè no proclamés la independència de Baviera i s’unís al moviment nacionalsocialista en el putsch de Munic. Quan el 8 de novembre de 1923 l’Adolf Hitler va actuar en el putsch de Munic a la cerveseria Bürgerbräu Keller, Von Kahr hi estava fent un discurs. En ser pres del cop d’Estat, hi va donar el seu suport gràcies al general Erich Ludendorff. Però els nazis, tot i estar convençuts de que Von Kahr i la seva policia els hi donarien tot el suport, el van retenir a la cerveseria on va començar el putsch i només el varen alliberar quan els va prometre que els deixaria fer el cop d’Estat. El que no sabien els nazis era que Von Kahr, tot i voler un govern autoritari i conservador per Alemanya, no volia que el dictador fos en Hitler. Quan es va veure que el cop d’Estat anava per mal camí, Von Kahr ja era fora de la cerveseria i va ordenar la policia, sota les ordres d’en Von Lossow, reprimir amb violència l’intent de cop d’Estat d’en Hitler i detenir tots els colpistes. Aquest fet li va fer perdre el suport dels grups polítics de dretes i nacionalistes de Baviera. El 1924, quan es va conèixer que en un principi havia donat el seu suport al cop d’Estat d’en Hitler, se’l va obligar a renunciar del seu càrrec. Més tard va ocupar un lloc en la cambra legislativa de Baviera.

Gustav von Kahr va morir assassinat a cops de pic per les SS el 30 de juny de 1934, en la nit dels Ganivets Llargs, per haver traït a en Hitler en el putsch de 1923. El seu cadàver va ser llançat al pantà de Dachau i es va prohibir a la seva família que portés roba de dol.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply