La Coca-Cola

La Coca-Cola és una popular beguda energètica de Cola fabricada als Estats Units en el segle XIX per un ex combatent de la Guerra Civil de Secessió (1861-1865), un farmacèutic anomenat John Pemberton, que la va patentar el 8 de maig de 1886 per alleugerir els dolors de cap que patia per culpa de la guerra. La beguda, de color verd, estava feta a base d’extractes de fulles de coca, nou de cola, sucre, caramel, aigua purificada i gas carbònic. Al principi, la beguda es venia a les farmàcies com un medicament més, però els seus consumidors no la consumien perquè els curés algun dolor, sinó que la consumien per plaer. Al cap de poc la beguda va ser comprada per una empresa, que la va distribuïa en els establiments alimentaris per vendre’s com una beguda més. En fer-se famosa la beguda el 1886 se li va oferir en el seu creador vendre-la per tots els Estats Units. En Pemberton va acceptar, va vendre la fórmula del seu producte per 2.300 dòlars, i en seguit es varen obrir diverses envasadores a Estats Units. Més tard dos advocats varen comprar l’empresa i varen fer que Coca-Cola arribés a tot el món.

El 21 de gener de 1893, a Atlanta es va patentar la recepta de la Coca-Cola i a partir de llavors va començar a ser comercialitzada a nivell mundial. En Frank Mason Robinson es va encarregar de la creació de la marca i el logotip. Segons va afirmar la companyia, la composició de la Coca-Cola ha anat canviant des de 1886 pel que era impossible saber la seva fórmula original i distingir-la de l’actual. Durant anys, molts investigadors i científics d’aliments es varen dedicar a intentar descobrir la suposada fórmula secretar i publicar possibles receptes. Tot i això, The Coca-Cola Company sempre ha negat l’exactitud d’aquestes receptes alemanys el misteri de la beguda. Alguns ingredients declarats públicament i coneguts són la cafeïna, el caramel, l’àcid fosfòric, l’aigua carbonada, extracte de nou de cola, extracte de llima i vainilla. La beguda va tenir un èxit aviat, sobretot a partir de 1919, quan es va expandir per l’estranger aconseguint gran popularitat, però al cap de pocs anys ja va tenir una seriosa competència, la Pepsi. Actualment la Coca-Cola és la beguda sense alcohol més venuda del segle XX i ha presentat diverses variants com la Coca-Cola Light i la Coca-Cola Zero. El 1985, The Coca-Cola Company va introduir New Coke, però el seu fracàs va dur a que ràpidament es restaurés la recepta original. L’empresa també es propietària de marques com Fanta, Sprite, Powerade, Schweppes i Quatro entre altres; agrupant a més de 150.000 treballadors a nivell mundial i posseint actius de més de 95 mil milions de dòlars. A només dos països del món no es ven la Coca-Cola: a Cuba i a Corea del Nord.

La Coca-Cola en el Tercer Reich:

La Coca-Cola era una marca tant famosa a Alemanya que va patrocinar els Jocs Olímpics d’estiu de 1936 de Berlín. El 1939, l’auge de la Coca-Cola va anar en augment i a Alemanya es venien al voltant de 4,5 botelles l’any i tenia en funcionament 43 fàbriques i unes altres 9 estaven en construcció. Durant la Segona Guerra Mundial la Coca-Cola va seguir fent negoci a Alemanya i quan es varen acabar els subministraments d’ingredients es va fabricar la Fanta. El 1943 es varen vendre més de 3 milions de caixes a Alemanya.

En Max-Keith, el director gerent de Coca-Cola, va exhibir la Coca-Cola GmbH en una exposició organitzada per abraçar el concepte del treballador alemany sota al Führer. En un altre cas, va decorar l’emblema de Coca-Cola amb banderes nazis. En una convenció d’embotelladors va exhibir esvàstiques i va acabar la cerimònia amb una salutació cap a l‘Adolf Hitler.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply