Miklos Horthy

Miklos Horthy de Nagybanya va néixer el 18 de juny de 1868 a Kenderes, Hongria, en una família d’origen noble de la Cambra dels Magnats. Va estudiar en l’Acadèmia Naval Imperial Austríaca de Fiume. Després va treballar a la Marina hongaresa, que no tenia vaixells, com a almirall. Durant la primera guerra mundial va comandar durant deu mesos amb graduació de capità el canoner Hapsburg i després el creuer Novara. Posteriorment es va convertir en heroi nacional per haver aconseguit creuar, a través del bloqueig Aliat, l’estret d’Otranto. L’emperador Carles I el va ascendir a contraalmirall i va ser comandant en Cap de l’Armada austro-hongaresa, col·locant-se així per sobre dels antics almiralls. El 1918 va ser nombrat vicealmirall.

Després de la Gran Guerra va aturar la revolució comunista de Bela Kun, i el 1920 va ser elegit Governador Regent d’Hongria per l’Assemblea Nacional hongaresa. Horthy va ser regent en un regne sense rei. Des de llavors la seva paraula era la suprema llei.

Durant la segona guerra mundial, Horthy va lluitar al costat de les forces de l’Eix en el front oriental. Durant aquell temps de bonança per les forces de l’Eix, es va reunir en més d’una ocasió amb Adolf Hitler i Benito Mussolini, com també amb dirigents nazis, per planificar l’estratègia militar en el front oriental. El 1941 va declarar la guerra a la Unió Soviètica i va enviar a Ucraïna un cos expedicionari. Horthy va acceptar enviar els jueus, les persones considerades racialment inferiors pel seu règim, i els opositors polítics hongaresos en els camps d’extermini. El 1944, amb les derrotes alemanyes, va intentar sense èxit canviar de bàndol posant-se en contacte amb la Unió Soviètica per negociar la pau. Quan els nazis varen veure les seves intencions varen fer assassinar el seu fill a través d’un grup d’homes de les SS dirigits per Otto Skorzeny. El fill de Horthy era mal vist pels nazis perquè estava casat amb una jueva i tenia entre les seves amistat persones jueves. Més tard, els nazis el varen obligar a dimitir i el varen empresonar a Baviera, tot i que Hitler va demanar que el tractessin com un convidat sense llibertats, en un castell d’Alemanya, a Baviera, on va veure l’entrada de les tropes alemanyes a Hongria i al final de la guerra. El maig de 1945 va ser alliberat i fet presoner pels Aliats. Horthy va dir plorós a un grup de periodistes nord-americans que el seu fill havia sigut una víctima del nazisme. Després de la guerra va fugir a Portugal.

Miklos Horthy va morir el 9 de febrer de 1957 a Estoril, Portugal. Es recordat per dirigir un règim totalitari sotmès a les exigències nazis i per fer entrar Hongria a la guerra al costat de les forces de l’Eix.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply