Karl Hauschofer

Karl Haushofer va néixer a Munic el 27 d’agost de 1869 en una família aristòcrata bavaresa de tradició conservadora. El 1887 va començar la carrera militar a l’Escola de Guerra de Baviera,  i tres anys després va ingressar com a artiller i el 1898 va ser ascendit a oficial de l’Estat Major. El 8 de juliol de 1896 es va casar amb Martha Mayer-Doss, una noia d’ascendència jueva.

El 1903 va ser professor de l’Acadèmia de Guerra de Baviera, i gràcies a aquella nova feina va viatjar a l’Índia, Xina, Rússia, Corea i Europa. Però el viatge més important que va realitzar va ser en el Japó el 1908 per una missió diplomàtica per reorganitzar l’aparell militar del país. Durant la seva estada a l’Àsia va estudiar les principals llengües orientals i va dominar el japonès i l’antic sànscrit, i es va introduir en el misticisme oriental i en el budisme. A més, va fer diversos treballs dels mites asiàtics. El 1913 va tornar del Japó per donar cursos de geografia a la Universitat de Munic, però l’any següent va haver d’anar a lluitar en la Primera Guerra Mundial. Quan va acabar la Gran Guerra va deixar la seva carrera militar per dedicar-se un altra cop a l’estudi de geografia a la Universitat de Munic. Tota aquella experiència li va servir per ser Professor de Geografia a la Universitat de Munic del 1921 fins el 1939. Durant aquell temps també va treballar en fundar una revista geopolítica i va fer un estudi sobre les fronteres nacionals.

El 1919 va ser un dels fundadors del partit nacionalsocialista i el 1921, gràcies al seu alumne i amic Rudolf Hess, va conèixer a Adolf Hitler  que el va influenciar sobre l’expansió d’Alemanya cap a l’est, el Lebensraum, cap a l’Àsia i la Unió Soviètica. També va ser amic de Franz Xaver von Epp, amb que havia servit en l’exèrcit bavarès. Quan Hitler va ser empresonat el 1924 a la presó de Landsberg, el va visitar sovint a la seva cel·la amb molts llibres geopolítics per ensenyar-li teories geopolítiques. Haushofer també va ensenyar-li la idea de l’espai vital a l’est. Gran part de les idees del llibre Mein Kampf estan inspirades amb les teories de Haushofer. A partir de 1024 va publicar una nova revista, el Zeitschrift für Geopolitik.

Però dins del partit nazi era una figura de poc pes i mal vist pel seu matrimoni amb una dona d’ascendència jueva i pels seus contactes amb l’ala socialista del partit de Gregor Strasser. Només Rudolf Hess el va ajudar fins que va fer el seu fallit viatge a Escòcia el maig de 1941. El 1933 els nazis varen assaltar la seva casa amb l’excusa de que hi tenia armes, però al final va quedar lliure perquè no es varen trobar i gràcies a Hess va poder conservar la seva feina de professor. Del 1934 fins el 1937 va ser president de l’acadèmia alemanya i va ser triat per actuar com a diplomàtic en missions secretes a Londres per aconseguir aliances entre els dos països. Haushofer va treballar a favor de l’aliança amb Japó. Després de que Hess fos capturat pels britànics a Escòcia el maig de 1941, la Gestapo el va comença a investigar. Els nazis varen vincular a la família Haushofer en l’atemptat del 20 de juliol de 1944, i  a ser empresonat per la Gestapo en el camp de concentració de Dachau. La seva família va patir les mateixes conseqüències; el seu fill , Albrecht Haushofer, professor de geopolítica en la Universitat de Berlín i activista contra Hitler, va ser executat al final de la guerra pels nazis i el seu net va ser empresonat.

Després de la guerra, va ser interrogat pels nord-americans, però no va ser empresonat, tot i que se li va retirar la pensió, que li va agreujar la seva situació econòmica, se li va treure el títol de Professor Honorari i la premsa el va acusar d’haver ensenyat les teories d’expansió als nazis. Haushofer va negar qualsevol participació amb el nazisme, i es va justificar en una memòria redactada a petició dels nord-americans, on va recalcar la seva desaprovació a les conquestes de l’Est i a la política antisemita nazi. El propi Stefan Zweig insistia en que no s’havia de confondre la geopolítica de Karl Haushofer amb el Mein Kampf. Tots aquells fets el varen portar a una depressió, i el 13 de març de 1946 juntament amb la seva dona es varen suïcidar seguint el ritual japonès de mort honorable a la seva propietat de Hartschimmel.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply