Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi va néixer a Porbandar, en la regió occidental del Gujarat, el Raj britànic, el 2 d’octubre de 1869 en una família benestant i el seu nom original era el de Mohandas Karamchand Gandhi. El futur líder indi va ser advocat, pensador i polític hinduista. Amb 18 anys es va mudar a Londres per estudiar Dret a la Universitat College London. Quan va finalitzar els seus estudis, el 1891, va tornar a Bombai per intentar exercir com a advocat, però la sobresaturació de la professió unida a la seva falta d’experiència en els tribunals va fer que no obtingués la feina desitjada. El 1893 se li va presentar l’oportunitat de treballar a Sud-Àfrica, oferta que va acceptar. Allí va aprendre els conceptes de lluita de resistència i desobediència civil no violenta. Gandhi va servir a l’Exèrcit durant la Guerra dels Boers com a camiller i va iniciar una iniciativa contra la violència després de presenciar els horrors de la guerra. El 1896, després de ser atacat i apallissat pels sud-africans blancs, va començar a propagar la política de resistència passiva i de no cooperació amb les autoritats sud-africanes.

El 1915 va tornar a l’Índia, on va continuar promulgant els seus valors religiosos, filosòfics i especialment polítics, i va practicat una política de col·laboració amb els britànics, tot i que sense renunciar a la seva defensa de la cultura índia. Però tot va canviar després dels successos d’Amristar de 1919 i des de llavors var participar activament en el Partit del Congrés, del que en va ser president  entre 1924 i 1934, i va imposar tàctiques, assajades a Sud-Àfrica, de la resistència pacífica, la desobediència civil i el boicot a l’administració colonial britànica. Durant aquest temps va engegar dues grans manifestacions: la marxa de la sal i la reivindicació de la independència de l’Índia de l’Imperi britànic en el marc de la Segona Guerra Mundial. Aquestes revoltes el varen dur a ser empresonat per les autoritats britàniques. El 18 de març de 1922 va ser arrestat per desobediència civil i va ser condemnat a sis anys de presó, dels quals en va complir dos a Bombai, prometent-li alliberar-lo si les protestes cessaven. Finalment va ser alliberat per una apendicitis no perquè haguessin acabat les protestes. Durant l’època d’entreguerres es va convertir en el líder polític i espiritual de milions d’indis. El seu missatge va calar entre les masses perquè, a més de denunciar l’opressió colonial, va reivindicar l’auto-estima dels indis. Des de l’any 1934, Gandhi va abandonar la direcció política del Partit del Congrés per centrar-se  en el projecte de construir la nació índia i projectar com a model de conducta la seva pròpia vida, plena d’ascetisme i religiositat, d’apel·lació al món rural i de defensa de l’ordre social i tradicional.

El seu pacifisme i la seva idea de que podia arribar a conversar amb tothom va fer que escrigués una carta a l’Adolf Hitler per demanar-li que aturés la guerra i en l’escrit va definir el dictador com a amic. Més tard va dir que havia sigut un error anomenar-lo amic. EL 1942 va ser empresonat amb la majoria dels líders del Congrés. Entre 1946 i 1947 varen morir més de 5.000 persones en els enfrontaments entre hinduistes i musulmans . El 1947 es va aprovar el pla de la divisió de l’Índia, que també va ser aprovat pel Congrés, com una forma d’evitar una guerra civil hinduista-musulmana a gran escala. Els líders del Congrés sabien que, si bé Gandhi s’oposava a la partició de l’Índia, era impossible acceptar el pla de divisió del país sense la seva aprovació. El dia de la independència i la partició del país, a l’agost de 1947, Gandhi no ho va celebrar com els demés i es va passar tot el dia tancat a la seva residència de Calcuta, mentre a fora i va haver una enorme violència política, sobretot a Bengala. A partir de llavors va continuar lluitant per la convivència pacífica entre els hindús.

El 30 de gener de 1948, a Nova Delhi, Mahatma Gandhi va ser assassinat per en Nathuram Godse, un fanàtic d’ultradreta hindú relacionat amb el govern que veia al líder indi com un obstacle per dur a terme el seu projecte d’alçament de l’hinduisme en perjudici de la resta de les creences i religions. D’aquesta manera, per defensa la seva ideologia igualitària, Gandhi va ser assassinat a l’edat de 78 anys. Les seves últimes paraules varen ser: Hey, Rama!, que s’interpreta com un signe de la seva espiritualitat, així com el seu idealisme en buscar la pau. Godse i el seu còmplice Narayan Apte varen ser jutjats i condemnats a mort. La sentència es va realitzar el 15 de novembre de 1949. Tot i això, el que es considerava com l’instigador de l’assassinat, el president del partit Hahasabha, Vinayak Damodar Savarkar, va quedar lliure sense càrrecs per falta de proves. Gandhi compte amb diferents monuments en diversos llocs del món com per exemple l’Índia, Espanya, Mèxic, entre altres. El seu moviment i les seves idees varen influenciar al líder dels Drets Civil Martin Luther King Jr.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply