Gustav Krupp von Bohlen und Halbach

Gustav von Bohlen und Halbach va néixer el 7 d’agost de 1870 a La Haya. Va ser un diplomàtic del Ministeri d’Afers Exteriors alemany que es va casar el 1906 amb la filla de l’industrial Alfred Krupp, fill del fundador de les empreses Krupp, Bertha Krupp. El nom de Bertha el van posar en honor al canó alemany de gran distància de la Primera Guerra Mundial anomenat Gran Bertha. Quan Gustav es va casar amb la Bertha es va canviar el seu nom amb autorització del Kaiser Guillem II pel de Krupp von Bohlen und Halbach per continuar amb el llegat dels Krupp. Després del casament va dirigir juntament amb el seu sogre la companyia industrial alemanya i el 1909 ja n’era el president. El 85% de la producció de Krupp consistia en productes relacionat amb la guerra. Els Krupp tenien una connexió molt estreta amb l’estat prussià i per això de 1921 a 1933 va ser membre del Consell d’Estat de Prússia i de 1931 a 1934 va presidir l’Associació del Reich de la indústria alemanya, que va reorganitzar. Durant l’època inflacionista de 1923, Gustav va ser tancat durant uns mesos a presó per haver fomentat la resistència alemanya durant l’ocupació francesa del Ruhr. Tot i que l’empresa anava malament durant aquella època, Gustav va saber regirar la situació reorientant amb èxit la seva producció adaptant-la als temps de pau, fins que va rebre el dur cop del crac del 29.  El 1933 la seva producció d’acer i carbó s’havia reduït a la meitat de 1927.


Krupp von Bohlen portava la vida d’un autòmat. Tenia perfectament regulat tots els seus minuts. La vida a la Villa Huegel, la finca dels Krupp a Essen, estava organitzada d’una forma cronomètrica. Els convidats tenien que arribar a l’hora exacte, i tothom passejava pel saló de recepcions exactament el segon que havia previst. El menjar es servia amb una precisió impressionant, i els hostes eren acomiadats a l’hora justa que estava prevista. Krupp també treballava jornades laborals molt llargues en benefici dels interessos de l’empresa. Donava concessions i beneficis als seus treballadors sempre i quan aquests no s’afiliessin a cap sindicat ni desenvolupessin cap activitat política.


Gustav Krupp va donar econòmicament suport als nazis fins al punt que els va finançar abans de que arribessin al poder donant 10 milions de Reichsmarks al NSDAP, però en un bon principi Gustav va donar suport al govern conservador del canceller Franz von Papen.  Quan els nazis varen arribar al poder i gràcies al rearmament imposat, les empreses Krupp varen començar a ingressar enormes beneficis i varen gaudir d’estar exempts de pagar alguns impostos. Krupp va ser membre del Consell d’Economia del Reich, president de la Cambra d’Indústria alemanya i cap de la Secció carbó, ferro i metalls en el Ministeri d’Economia del Reich. El valor de l’empresa Krupp va pujar de l’1 d’octubre de 1933 de 75.962.000 marcs a 237.316.093 marcs l’1 d’octubre de 1943. El 1935 les empreses Krupp varen ingressar 57.216.392 marcs, el 1938 97.071.632 i el 1941 111.555.216. A més de rebre diners, el 1937 va ser nombrat cap de l’Economia militar i el 1940 va ser condecorat amb la Medalla d’or del Partit. Altes autoritats nazis com el ministre Joseph Goebbels varen visitar les empreses Krupp perquè les veien com un model de l’avanç tecnològic alemany i perquè eren els seus col·laboradors en l’ajuda a rearmar el país. A finals de 1943 va cedir la direcció de l’empresa al seu fill gran, l’Alfried, membre del NSDAP des del 1938. Però Gustav era bastant reticent amb els nazis, ja que veia com el govern no donava llibertat d’acció a la seva empresa. Una part de la seva producció depenia de l’exterior, sobretot gràcies als importants contractes d’armament que tenia amb països de l’Amèrica Llatina i Turquia. Des del 1937 es va quedar molt preocupat en veure que el Pla Quadriennal atorgava un rol secundari a les indústries pesades bàsiques, la hostilitat al comerç internacional i la seva promoció de la propietat estatal, sobretot en les Reichswerke Hermann Göering. Davant de la pèrdua de influència i de poder, Gustav va començar a posar els seus negocis en mans d’homes més joves. El 1941 va patir la primera d’una sèrie d’apoplexies que el varen obligar a renunciar a la seva part a l’empresa.

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, el vell industrial el varen obligar a abandonar la seva luxosa residència i es va tenir que allotjar a la vivenda del seu jardí. El seu nom figurava entre els 22 nazis processats per crims de guerra pel Tribunal Militar Internacional de Nuremberg, però abans de que comencessin els judicis va patir una arteriosclerosi que va fer que fos impossible que pogués assistir a les sessions. Estava tan malament que era incapaç de saber què passava al seu voltant. Krupp va ser acusat dels càrrecs de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach va morir a Salzbeurg Blünbach el 16 de gener de 1950.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply