Gustav Krupp von Bohlen und Halbach

Gustav von Bohlen und Halbach va néixer el 7 d’agost de 1870 a La Haya. Va ser un diplomàtic del Ministeri d’Afers Exteriors alemany que es va casar el 1906 amb la filla del industrial Alfred Krupp, fill del fundador de les empreses Krupp, Bertha Krupp. El nom de Bertha el van posar en honor al canó alemany de gran distància de la Primera Guerra Mundial anomenat Gran Bertha. Quan Gustav es va casar amb Bertha es va canviar el seu nom amb autorització del Kaiser Guillem II pel de Krupp von Bohlen und Halbach per continuar amb el llegat dels Krupp. Després del casament va dirigir juntament amb el seu sogre la companyia industrial alemanya i el 1909 ja n’era el president. De 1921 a 1933 va ser membre del Consell d’Estat de Prússia i de 1931 a 1934 va presidir l’Associació del Reich de la indústria alemanya, que va reorganització.

Krupp von Bohlen portava la vida d’un autòmat. Tenia perfectament regulat tots els seus minuts. La vida a la Villa Huegel, la finca dels Krupp a Essen, estava organitzada d’una forma cronomètrica. Els convidats tenien que arribar a l’hora exacte, i tothom passejava pel saló de recepcions exactament el segon que havia previst. El menjar es servia amb una precisió impressionant, i els hostes eren acomiadats a l’hora justa que estava prevista. Gustav Krupp va donar suport als nazis fins el punt que els va finançar abans de que arribessin al poder donant 10 milions de Reichsmarks al NSDAP, i quan hi varen arribar gràcies el rearmament imposat pels nazis, les empreses Krupp varen començar a ingressar enormes beneficis i varen gaudir d’estar exempts de pagar alguns impostos. Krupp va ser membre del Consell d’Economia del Reich, president de la Cambra d’Indústria alemanya, cap de la Secció carbó, ferro i metalls en el Ministeri d’Economia del Reich. El valor de l’empresa Krupp va pujar de l’1 d’octubre de 1933 de 75.962.000 marcs a 237.316.093 marcs l’1 d’octubre de 1943. El 1935 les empreses Krupp varen ingressar 57.216.392 marcs, el 1938 97.071.632 i el 1941 111.555.216. A més de rebre diners, el 1937 va ser nombrat cap de l’Economia militar i el 1940 va ser condecorat amb la Medalla d’or del Partit. Altes autoritats nazis com Joseph Goebbels varen visitar les empreses Krupp perquè les veien com un model de l’avanç tecnològic alemany i perquè eren els seus col·laboradors en l’ajuda a rearmar al país. A finals de 1943 va cedir la direcció de l’empresa al seu fill gran, Alfried, membre del NSDAP des del 1938.

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, el vell industrial el varen obligar a abandonar la seva luxosa residència i es va tenir que allotjar a la vivenda del seu jardí. El seu nom figurava entre els 22 nazis processats per crims de guerra pel Tribunal Militar Internacional de Nuremberg, però abans de que comencessin els judicis va patir una arteriesclerosis que va fer que fos impossible que pogués assistir a les sessions. Krupp va ser acusat dels càrrecs de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i crims contra la humanitat. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach va morir a Salzbeurg Blünbach el 16 de gener de 1950.


No comments yet. Be the first.

Leave a Reply