Wilhelmstrasse

La Wilhelmstrasse és un carrer cèntric de Berlín. Durant el segle XIX es va batejar amb el nom de Wilhelmstrasse en honor al kàiser Frederic Guillem I. En aquest carrer s’hi trobaven els més importants ministeris prussians i de l’Imperi Alemany i les ambaixades de les potències europees. Durant el Tercer Reich va ser seu, entre altres, de la presidència del Reich, de la Cancelleria i del Ministeri d’Afers Exteriors. Per metonímia, va designar també la diplomàcia del Tercer Reich. Adolf Hitler, Hermann Göering, Joseph Goebbels, Rudolf Hess, Albert Speer, Heinrich Himmler i Reinhard Heydrich i tenien les seves oficines centrals.

Després de la Segona Guerra Mundial pràcticament tots els edificis del carrer varen quedar reduïts a ruïnes i varen ser demolits. En els anys 80 varen sorgir edificis d’apartaments prefabricats que res tenien a veure amb el seu passat i que, per ser proper al mur, eren reservats sobretot a membres del Partit Comunista. La Wilhelmplatz va quedar irreconeixible i en els terrenys de l’antic hotel Kaiserhof el govern de Corea del Nord hi va construir la seva ambaixada. En aquesta mateixa plaça, Txecoslovàquia hi va construir la seva representació diplomàtica.

Actualment són pocs els antics edificis reconstruïts a la Wilhelmstrasse que recorden a l’antic districte governamental. Alguns d’ells són utilitzats per ministeris del govern federal.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply