La columna de la Victòria

La Columna de la Victòria és una columna coronada amb una estàtua de bronze  de la deessa Victòria  que es troba ubicada a Berlín en el Tiergarten a l’avinguda Strasse des 17. Juni.

L’obra de la deessa és de l’escultor Friedrich Drake del 1873. La figura es de bronze fa 8 metres d’altura i pesa 30 tones. La columna és recoberta amb tubs de canons dels exèrcit vençuts i fa 48 metres d’altura. Es pot accedir a dins la Columna pujant una escala de cargol de 285 esglaons.

L’estàtua pregona les victòries de l’exèrcit prussià contra Dinamarca del 1864, d’Àustria el 1866 i de França el 1871.  La Columna estava situada a davant del Reichstag, a la que després seria la Plaça de la República. El 1938, enmig de plans de re-urbanització de Germània, Adolf Hitler va traslladar la Columna, tot i que volia construir una altra columna de la Victòria molt més gran, a l’anomenat eix est-oest, a l’actual Strasse des 17. Juni. Albert Speer va dissenyar la Gran Rotonda, que va passar de 80 a tenir 200 metres. Per ordres de Hitler es va afegir a l’anell exterior els monuments d’Otto von Bismarck, el general Helmuth von Moltke i el ministre de Guerra Albert von Roon.

DSCF1583

En els últims dies de la Segona Guerra Mundial, la Columna va servir com central de transmissions per ràdio pels pilots dels caces i els avions de transport, que varen poder aterrar i enlairar-se a la Charlottenburger Chausse per portar provisions a la ciutat envoltada.

Després de la guerra la Columna no va ser gens vista pels francesos, ja que commemorava la seva derrota de 1871, i el 1946 es varen plantejar dinamitar-la. Finalment, només els relleus de la base varen ser traslladats a França com a trofeu, els quals varen ser retornats el 1987 amb motiu del 750 aniversari de la fundació de Berlín.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply