29 d’octubre de 1873 – 1 de maig de 1945, Wilhelm von Faupel, Director del Institut Iberoamericà de Berlín.

Wilhelm von Faupel va néixer el 29 d’octubre de  1873 a Lindenbusch, a Silèsia. El seu pare va treballar de metge i provenia de les classes mitjanes. 

El març de 1892 va ingressar a l’exèrcit i ràpidament va pujar de rol. Com a militar va defensar  les colònies alemanyes i va ser enviat a Sibèria, el Tibet i Mongòlia. Després dels seus viatges per l’Àsia,  Von Faupel va ser enviat a l’Àfrica on se’l va acusar d’haver massacrat a tribus africanes. Després va ser enviat  per treballar com instructor militar a Perú, Argentina i Brasil.

Durant  la primera guerra mundial va comandar un cos de l’exèrcit i es va convertir en un heroi de guerra. Però quan va acabar la guerra  els anys 20 va anar a Perú, però el 1929 va haver de fugir del país perquè es sospitava que  estava preparant un cop d’estat contra el president peruà, Augusto Bernardino Leguia.

faupel

Quan Adolf Hitler va arribar el poder el va designar el 1934  director del Institut Iberoamericà de Berlín, on va estendre la ideologia nazi a l’Amèrica del sud i Espanya.  Von Faupel que treballava amb països catòlics  tenia un odi molt profund a la religió catòlica.

Durant la Guerra Civil Espanyola el 1936  Hitler el va anomenar com a representant de la diplomàcia alemanya a Espanya. Durant la seva estada a Espanya va intentar estendre els ideals nazis a  la Falange Espanyola i  es va convertir en l’ambaixador alemany a en el govern de Burgos del 1936. Però a l’agost de  1937 va ser rellevat del seu càrrec d’ambaixador  per les seves desavinences amb el cap provisional del partit falangista,  Manuel Hedilla,  i pels successos de Salamanca, on Francisco Franco va unir tots els grups i partits colpistes en un de sol dirigit per la seva figura,  i  Franco no li va fer cap gràcia que l’ambaixador d’Alemanya fos contrari a la religió catòlica i va demanar al règim nazi que el cessessin del càrrec d’ambaixador a Espanya.

Després de ser rellevat del seu càrrec va tornar a treballar de director del Institut Iberoamericà de Berlín.

Wilhelm von Faupel es va suïcidar el 1 de maig de 1945  juntament amb la seva dona després d’enfonsar-se el règim nazi.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply