Thomas Mann

Thomas Mann va néixer el 6 de juny de 1875 a Lüdeck en una família burgesa. El 1893 va visitar Munic i cinc anys més tard s’hi va establir definitivament. La seva primera gran novel·la, Els Buddenbrook, va aparèixer l’any 1901 i al cap de dos anys va treure una novel·la curta que va tenir molt èxit, Tonio Kröger. El 1913 va escriure Mort a Venècia. Va participar amb Alemanya en la Primera Guerra Mundial.

El 1905 es va casar amb Katia Prinsheim, d’una família adinerada jueva de llarga tradició intel·lectual, amb qui tindrà sis fills. El 1914 la família va ocupar una mansió burgesa recent construïda al costat del Herzogpark (antigament el número 1 de la Poschinger-strasse). El seu germà gran, Heinrich Mann, també va ser un famós escriptor, igual que el seu primer fill, Klaus Mann, el seu tercer fill, Golo Mann. La seva filla, Erika Mann, va ser actriu i va ser la que va convèncer al seu pare perquè critiqués amb més duresa al règim nazi.

Després de l’establiment de la República es va fer demòcrata i va pronunciar diversos discursos a Berlín que varen aixecar polèmica; com el Von deutscher Republik el 1922 i Deutsche Ansprache el 1930, aquest una reacció a l’èxit electoral dels nazis. Mann, juntament amb la seva esposa Katia Mann eren contraris al nazisme. Ja a la primavera de 1923 va escriure en la revista nord-americana The Dial que Munic s’havia convertit en la ciutat de Hitler i de l’esvàstica. El seu sogre, el matemàtic Alfred Pringsheim, els nazis el varen obligar a vendre forçosament la seva casa de l’Arcissstrasse 12 de Munic al NSDAP per construir-hi la futura Führerbau

Autor consagrat després de La muntanya de 1924, va abandonar l’Alemanya nazi el 1933, ja que el març Heinrich Himmler va impartir l’ordre d’arrest preventiu contra Mann, que llavors es trobava de viatge per fer una conferència a l’estranger. Mann també havia aixecat polèmica el 10 de febrer de 1933 quan va destacar els elements moderns de l’obra de Richard Wagner. 45 personalitats de la vida cultural el varen criticar durament i aquest atac va ser un del motius de per què un cop acabada la guerra Mann no volgués tornar-se a establir a la ciutat. Aquell any que va marxar a l’exili la seva casa va ser confiscada i a partir de llavors les SS la varen utilitzar com a seu administrativa del seu programa Lebensborn. L’inventari de la casa va ser posat a la venda en una subhasta que va aixecar gran expectativa. 

Exiliat a França, Suïssa i després als Estats Units, es va mantenir al marge de les activitats dels seus compatriotes emigrats. Però a mesura que la seva actitud respecte a Alemanya s’enduria, també creixia la seva simpatia cap als emigrats. Va ajudar econòmicament a diversos intel·lectuals exiliats als Estats Units. Llavors es va comprometre activament en la lluita contra el nazisme, que va condemnar en la seva tetralogia Josep i els seu germans de 1933 a 1942, en la seva novel·la Doctor Faustus, i també en discurs i al·locacions radiofòniques que va fer mensualment per la BBC a partir de la tardor de 1940 des de Califòrnia per als radiooients alemanys. En total va pronunciar 55 locucions. En els Estats Units es va convertir en una autèntica figura venerada per molts.

La seva antiga casa de Munic va ser destruïda pels bombardejos i després de la guerra va donar refugi a milers de refugiats de l‘est d’Europa. Entre 2004 i 2005, un provat es va fer construir en aquests terrenys una casa en l’estil de l’antiga mansió dels Mann. En la casa d’estiu de Mann a Feldafing, al costat del llac Starnberg, també coneguda amb el nom de Villino, existeix des del 1999 una exposició permanent. 

El 1952 es va establir definitivament a Suïssa i mai més va voler viure al seu país d’origen. Thomas Mann va morir el 12 d’agost de 1955 a Zuric.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply