Franz Xaver Schwarz

Franz Xaver Schwarz va néixer el 27 de novembre de 1875 a Günzburg en una família nombrosa de set germans. El seu pare era forner. Xaver va estudiar fins a secundària a Günzburg i en aquell temps va tenir problemes gàstrics que el varen acompanyar tota la vida. El 26 d’agost de 1899 es va casar amb la Berta Breher. A principis del 1900 va viure a la ciutat de Munic per treballar de notari fins que va començar la Primera Guerra Mundial, on va tenir que anar a lluitar. Durant la guerra va arribar al rang de tinent segon d’infanteria. Després de la Gran Guerra va treballar en l’administració militar i llavors a l’ajuntament de Munic.

El 1922 es va  afiliar al NSDAP, i el 9 de novembre de 1923 va participar en el fallit putsch de Munic. Amb la reconstrucció del partit nazi el 1925 van donar-li  el número 6 d’afiliació. Aquell mateix any va ser nombrat el Tresorer Nacional del NSDAP i, després, del Partit, Reichschatzmeister, càrrec que va ostentar durant tota l’existència del partit nazi. Un document notarial de l’Adolf Hitler del 16 de setembre de 1931 li va donar plens poders i control complet en tots els assumptes financers del NSDAP. Tot i tenir una responsabilitat molt gran, es va mantenir al marge de les intrigues polítiques i era considerat pels nazis un bon administrador. Una de les tasques més importants que va fer com a tresorer va ser la compra de la Casa Parda de Munic, en el número 45 de la Brienner Strasse.


El 1933, amb els nazis al poder, va ser membre del Reichstag en representació del districte electoral de Francònia. El juny de 1933 es va unir a les SS amb el número 38.500. L’1 de juliol de 1933 va ser nomenat Obergruppenführer. Juntament amb la seva esposa varen formar part del cercle més proper de l’Adolf Hitler i de l’Eva Braun. El 20 d’abril de 1942, el dia de l’aniversari d’en Hitler, se li va atorgar un rang honorari dins les SS.  Hitler li va donar sempre tot el seu suport amb les seves finances dins del partit. El 5 de juny de 1944 se li va concedir l’honor militar més alt pel seu treball en les batudes de Munic de l’abril de 1944.

Quan va acabar la guerra va ser arrestat pels nord-americans. Franz Xaver Schwarz va morir el 2 de desembre de 1947 en un camp d’internament a causa dels seus problemes gàstrics i la seva mort va deixar moltes enigmes. Els seus diaris i molts dels seus documents varen ser cremats a la Casa Parda de Munic el 1945, i no se sap del cert com va arribar a finançar el partit nazi i quin va ser el destí dels seus diners personals. El 1948 va ser condemnat a títol pòstum per un tribunal muniquès.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply