Gerd von Rundstedt

Gerd von Rundstedt va néixer el 12 de desembre de 1875 a Aschersleben, Alemanya. El 1907 va servir en l’Estat Major general. Durant la Primera Guerra Mundial va ser oficial de l’Estat Major de diverses unitats, demostrant les seves virtuts com a organitzador. Després de la derrota alemanya va continuar a la Reichswehr, assolint el grau de general.

Amb l’arribada al poder dels nazis es va mantenir al marge de la política i el 1938 es va retirar. Poc després, el 1939, durant la Segona Guerra Mundial, va tornar a ser cridat per comandar un grup d’exèrcits durant les campanyes de Polònia, on es va ocupar de la zona meridional, i França, on les seves forces varen fer l’avanç definitiu a les Ardenes i varen envoltar les tropes britàniques a Dunkerque. Von Rundstedt va tenir una estreta amistat amb el coronel general Paul Ewald von Kleist

Durant l’Operació Barba-roja va dirigir el Grup d’Exèrcits del sud amb l’objectiu de conquerir Ucraïna i Crimea. Però el seu desacord amb l’Adolf Hitler sobre l’estratègia del front oriental va fer que presentés la dimissió el desembre de 1941, just després de la primera derrota alemanya a les portes de Moscou. Cridat de nou al front occidental a França el gener de 1942, el juliol de 1944 se’l va nombrar comandant en cap del front occidental en substitució del mariscal Günther von Kluge. El setembre se li va ordenar que dirigís la contra-ofensiva de la Wehrmacht a les Ardenes, operació que ell creia que seria un fracàs. Repetidament destituït i reincorporat, va ser finalment un dels generals que varen participar en més operacions militars de la Wehrmacht durant la Segona Guerra Mundial.

El 2 de maig de 1945 va ser fet presoner pels britànics al sud de Munic acompanyat per un metge i pel seu fill, un tinent alemany. Després d’uns anys a la presó va ser alliberat el 1949. Gerd von Rundstedt va morir el 24 de febrer de 1953 a Hannover.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply