Konrad Adenauer

Konrad Adenauer va néixer el 5 de gener de 1876 a Colònia. Fill d’un magistrat renà, Adenauer va treballar d’advocat. El 1917 va ser elegit alcalde de Colònia, càrrec que va ostentar fins l’any 1933. Membre influent del Zentrum, el Partit del Centre o Catòlic, va presidir el Consell d’Estat de Prússia i va intentar impedir la pujada al poder dels nazis. Després de que els nazis arribessin al poder va ser expulsat com alcalde i va ser desterrat a Colònia. Llavors es va retirar a la seva propietat de Rhöndorf, a prop del Rin, i va viure al marge de la política del 1933 al 1945. Tot i això, va ser investigat pel règim nazi en diverses ocasions i va ser empresonat dos cops, el 1934 i el 1944. El març de 1945, quan els soldats nord-americans avançaven cap al pont de Remagen, Adenauer estava a fora cuidant el seu jardí quan un nord-americà li va disparar tres trets pensant que era un membre de la Volkssturm. Adenauer va ser suficientment ràpid i es va ajupir i va evitar les bales.


Després de la Segona Guerra Mundial, Adenauer va fundar el CDU, Christlisch-Demokratische-Union, partit que va presidir del 1949 al 1966. El 1948 va ser elegit president del Consell Parlamentari de Bonn, i el 1949 va ser elegit canceller de la nova República Federal. El seu govern, amb Ludwig Erhard en el Ministeri d’Economia, va crear un clima favorable per una recuperació econòmica espectacular, el conegut miracle alemany, i la seva voluntat d’associar Alemanya a Europa va fer de la RFA un dels membres fundadors de la CECA el 1951. La seva imatge d’home hàbil i impenetrable, però rodejat d’un gran prestigi, li va merèixer el sobrenom de La vella guineu entre els seus compatriotes. Adenauer tenia el rostre ple de cicatrius a conseqüència d’un accident d’automòbil. Vestia sempre amb extraordinària austeritat. Un dia un comitè de dones es va reunir amb ell per demanar-li vestits seus per obres de caritat i el canceller els va contestar:

Els porto posats.

Adenauer va ser reelegit canceller el 1953, 1957 i 1963. El 1954, després del fracàs de la CED, els acords de Londres li varen permetre crear un exèrcit alemany independent, la Budenswehr, integrat a l’OTAN, de la que Alemanya se’n va convertir membre el 1955. El 1957 va aconseguir l’adhesió del seu país a la CEE i el 1963 va firmar amb Charles de Gaulle el tractat de reconciliació amb França. L’octubre de 1963 va deixar el seu càrrec de canceller voluntàriament a Ludwig Erhard. Konrad Adenauer va morir el 19 d’abril de 1967 a Rhöndorf.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply