Wilhelm Frick

Wilhelm Frick va néixer el 12 de març de 1877 a Alsenz. Fill d’un mestre, Frick va estudiar a les Universitats de Munic i la Humboldt de Berlín, i el 1901 es va treure el doctorat en la Universitat de Heidelberg. Després d’estudiar va treballar al servei de l’Administració pública bavaresa, i el 1907 va ser nombrat cap del districte de Pirmasens. El 1917 va ser nombrat cap de la Direcció de Policia de Munic, on va ajudar a fugir a assassins a sou que mataven a polítics d’esquerre i pacifistes. El 1921 va fugir a Hongria utilitzant passaports falços. Frick va participar el 8 de novembre de 1923 en el putsch de Munic, i després de fracassar va ser condemnat a 15 anys de presó, però va ser alliberat el 1924, any que va ser elegit diputat nazi. A partir de 1928 va ser nombrat ministre de l’Interior de Turingia i el 1930 va ser elegit ministre d’Educació de l’Estat de Turinga, convertint-se en el primer ministre nacionalsocialista d’Alemanya.


Frick es va casar dos cops; el primer cop amb l’Emile Nagel del 1910 al 1934, l’any en que es divorcia es va casar amb la Margarete Naumburg. Frick va tenir cinc fills. Un dels seus fills va morir en el front oriental el 1941, i el més gran, que era magistrat, es va suïcidar amb la seva dona i els seus fills el 3 de maig de 1945.


El 1933 va ser nombrat ministre de l’Interior del Reich i va posar els ciments jurídics per convertir la República de Weimar en una dictadura eliminant a tots els partits polítics. Al pas dels anys va ser relegat en un segon terme, sobretot per les seves diferència amb en Heinrich Himmler, que es volia fer amb el seu càrrec, i amb el ministre Joseph Goebbels, que no el suportava. El 1943, Himmler finalment el va substituir, i Frick va ser nombrat protector de Bohèmia i Moràvia. Després de la guerra va ser capturat i jutjat en els judicis de Nuremberg, on va ser condemnat a morir a la forca. La sentència es va efectuar el 16 d’octubre de 1946 i les seves cendres varen ser tirades al riu Isar.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply