Werner von Blomberg

Werner von Blomberg va néixer el 2 de setembre de 1878 a Stargard, Pomerània. La seva família era de tradició castrense i, de ben jove, el 1897, es va allistar a l’Exèrcit on el 1908 va accedir a un lloc a l’Estat Major. Durant la Primera Guerra Mundial va destacar en el front oriental. Després de la Gran Guerra va continuar vinculat a l’Exèrcit. El 1925 va ser nombrat cap de Formació i, després, entre 1927 i 1929, va dirigir l’oficina de Tropes del Ministeri de Defensa, on va tenir un important paper en la col·laboració militar secreta amb la Unió Soviètica. El 1927 va ser nombrat cap de l’exèrcit de Defensa a Koenigsberg, Prússia Oriental.

A l’agost de 1930 va conèixer a l’Adolf Hitler i es va entusiasmar amb la revolució nacional que simbolitzava. Convertit ja al nacionalsocialisme després d’un viatge a la Unió Soviètica, on va admirar l’entesa entre l’Exèrcit i la població, va ser un dels primers oficials de la Reichswehr en donar suport als nazis. El 1932 va quedar viudo amb dos nens i tres nenes.  

El gener de 1933 va ser nombrat ministre de Defensa i va ser ascendit a general d’Infanteria. El 1934 va ser nombrat comandant en cap. La seva principal feina dins del règim va ser la de supervisar el rearmament alemany. Von Blomberg va ser el qui va tenir la idea de que l’Exèrcit jurés lleialtat personal al canceller Hitler a l’agost de 1934, després de la mort del president Paul von Hindenburg, i va donar el seu suport al règim durant la crisi de la SA en la Nit dels Ganivets Llargs. Von Blomberg va començar a molestar-se amb el règim quan es va crear la Luftwaffe el 1935 perquè funcionava a part de l’Exèrcit i, posteriorment, es va enfadar amb el ministre Hermann Göering perquè aquest dirigia al rearmament del país amb el Pla Quadriennal. El maig de 1935, quan es va oficialitzar el rearmament, va ser nombrat cap de les Forces Armades i el 1936 es va convertir en el primer mariscal de camp del Tercer Reich.

Però el  febrer de 1938 va perdre el seu càrrec de ministre i tota la seva influència després de casar-se amb la jove Erna Gruhn, antiga telegrafista i secretària de la Reichseierzentrale, que es va descobrir que havia treballat de prostituta, fet que va provocar la dimissió del ministre. A partir de llavors, Von Blomberg va viatjar fora d’Alemanya. Després de la seva sortida i la del comandant suprem Werner von Fritsch, Hitler va ocupar directament el comandament de l’Alt Comandament. Després de la Segona Guerra Mundial va ser detingut, i el 22 de març de 1946 va morir d’un càncer en un camp de presoners nord-americà a Nuremberg.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply