Albert Einstein

Albert Einstein va néixer el 14 de març de 1879 a Ulm. Sent considerat un alumne mediocre en el liceu de Munic, va entrar a l’Escola Politècnica federal de Zuric el 1896 i després va treballar com enginyer a l’Oficina Federal de Patents de Berna. El 1903 va contraure matrimoni amb la seva primera esposa, la Mileva Maric, una antiga companya d’estudis a Zuric, de qui es diu que el va ajudar en les seves investigacions. El 1905 va demostrar en la publicació Sobre l’electrodinàmica dels cossos en moviment l’existència del que més tard s’anomenarien fotons i va asseure les bases de la teoria quàntica, en la que va establir l’equivalència entre l’energia (E) i la matèria, representada per la massa (m) i la velocitat de la llum en el buit (c). El 1906 va publicar altres treballs que serien les bases per la física estadística i la mecànica quàntica. El 1911 va obtenir la càtedra de Física de la Universitat de Praga i a finals de 1913 va ser professor de la Universitat de Berlín. El 1915 va ser acceptat per presentar la seva teoria de la relativitat general, en la que va re-formular per complet el concepte de gravetat, el que va suposar la substitució de la física d’Isaac Newton i va ser una de les conseqüències del sorgiment de l’estudi científic de l’origen i l’evolució de l’Univers, la teoria del Big Bang, per la branca de la física anomenada cosmologia. El 1919 una expedició britànica va confirmar les seves previsions de que els raigs de llum canvien de direcció en presència dels camps gravitatoris. Per les seves explicacions sobre l’efecte fotoelèctric i les seves nombroses contribucions a la física teòrica, el 1921 va rebre el Premi Nobel de Física. Contra el sentit generalitzat de la comunitat acadèmica alemanya, Einstein es va manifestar encontra de la Primera Guerra Mundial i es va declarar obertament antibel·licista i pacifista.

Einstein durant els anys 20 va viure en un pis de Berlín i el 1929 es va fer construir, per obra de Konrad Wachsmann, una petita casa d’estiu prop del Schwielow-See, a Caputh. Allí navegava i rebia amics de tot el món. A vegades viatjava a Potsdam, fins la Torre Einstein, un observatori solar construït el 1924 per Erich Mendelshohn. Actualment, la casa Einstein és un patrimoni protegit que es pot visitar els caps de setmana. La Torre Einstein forma part actualment del Parc Científic Albert Einstein, situat en el Telegrafenberg. 

Einstein, que es va sentir malament per l’antisemita promulgat pels nazis, veia el nazisme com una revolució d’idiotes enmig de gent sensata. Quan els nazis varen arribar al poder era ja conegut com un dels científics més grans del món i en aquells moments estava realitzant diverses investigacions. Els nazis varen entrar a casa seva i en el seu pis després de l’incendi del Reichstag de febrer de 1933 amb el pretext de que amagava comunistes i li varen confiscar els seus béns, el varen amenaçar de mort i li varen retirar la nacionalitat alemanya. Però quan els nazis varen entrar a casa seva el brillant científic, aquest era fora d’Alemanya, estava en un viatge que va fer entre gener i març de 1933, i quan va veure tots aquells aldarulls va decidir no tornar al seu país i no va deixar-hi cap dels seus projectes. El 28 de març de 1933 va renunciar per carta a la ciutadania alemanya. Els nazis, insatisfets en no poder-lo atrapar, varen cremar els seus escrits a la Bebelplatz i totes les seves propietats i la seva fortuna varen ser confiscades.

Einstein, mentrestant, va estar un temps a Bèlgica i després va viatjar als Estats Units, on va desembarcar a Nova York el 17 d’octubre de 1933 per treballar a l’Institut per estudis Avançats de Princeton, a Nova Jersey, adoptant la nacionalitat nord-americana el 1940. Mai més va tornar a Europa

Durant aquella època dels anys 30, Einstein gaudia d’un reconeixement mundial per les seves enormes aportacions a la física, sobretot en la cèlebre teoria de la relativitat, amb la seva equació E= mc2, on hi ha la base de l’alliberació de l’energia nuclear. El 1936, el físic alemany va detallar els fonaments físics d’una teoria que explica com les estrelles poden fer de lupa d’altres estrelles i que aquest excés de radiació podria causar fenòmens com l’extinció dels dinosaures. Aquesta teoria va ser verificada i acceptada 80 anys més tard gràcies a l’equip del telescopi Hubble.

Durant la Segona Guerra Mundial es va dirigir al president Franklin Delano Roosevelt per advertir-lo del perill de la física atòmica alemanya i va treballar en el Projecte Manhattan, que va aportar la primera bomba atòmica en el món. Més tard es va deslligar del Projecte pels seus propòsits bèl·lics argumentant que era un home per la ciència. A partir de 1946 va presidir el Comitè de vigilància dels canvis atòmics, però va lluitar fins la seva mort contra la utilització militar de l’àtom i la proliferació de les armes atòmiques.

Amb la creació d’Israel com un Estat, se li va oferir l’oportunitat de ser el primer president del nou Estat, però va rebutjar la proposta i d’aquesta manera David Ben Guiron va ser el primer mandatari de l’Estat d’Israel. Albert Einstein va morir el 18 d’abril de 1955 a Princeton. Just abans de morir, Einstein va dir unes últimes paraules amb alemany, però com que la infermera que estava al seu costat no entenia l’alemany no se sap què va dir. Segons una enquesta de la revista Time del 31 de desembre de 1999, ha sigut el personatge més influent del segle XX.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply