Douglas MacArthur

Douglas MacArthur va néixer el 26 de gener de 1880 a Little Rock. Els 19 anys va entrar a l’acadèmia militar de West Point i va sortir-ne el 1903 amb el grau de tinent d’enginyers. Durant la Primera Guerra Mundial va servir en qualitat de cap d’Estat Major de divisió, comandant d’una brigada d’infanteria i, durant dues setmanes en les que no hi va haver cap combat, comandant de divisió en funcions. Després de cinc mesos de lluita a França, on va ser ferit, no va tornar a servir en la campanya. Després de la Gran Guerra va ser ascendit prematurament al generalat i les missions que li varen donar li varen fer perdre la rigorosa educació militar professional El 1935 se’n va anar a viure a Filipines per treballar com a conseller militar del president Manuel Quezón.

Durant la Segona Guerra Mundial, el 1941, va ser nombrat comandant en cap a les Filipines i, en el moment de l’atac japonès a Filipines, MacArthur va cometre molt errors alhora de valorar l’estratègia japonesa i en la preparació del sistema defensiu del arxipèlag. Amb la imminent derrota, i per ordre del president Franklin Delano Roosevelt, el març de 1942 va abandonar el presidi de Corregidor per dirigir-se al seu quarter general a Austràlia. En el moment d’embarcar va dir la seva cèlebre frase per la qual es recordat: 

Ara me’n vaig, però tornaré.

Quan l’oficina d’informació militar havia d’escriure la frase de MacArthur li varen demanar que canviés el verb tornaré per tornarem, però MacArthur s’hi va negar. Al cap de dos anys va complir la seva promesa. El 1943 va ser cap del Pacífic sud-oest, i el 1945 de la totalitat de la força aliada del Pacífic. MacArthur va ser un general refinat, que va introduir una nova manera de guanyar l’enemic basant la seva estratègia en el principi de que l’atac s’havia de llançar en el moment i en el lloc on l’adversari es trobés en una posició desequilibrada. Però per guanyar les tropes japoneses, MacArthur va optar per envoltar i aïllar als japonesos tallant-los les comunicacions i les línies de provisions.

El 2 de setembre de 1945, MacArthur va rebre la capitulació de Japó en el cuirassat Missouri. Després va ser nombrat governador de Japó com a cap suprem de les potències aliades, on va presidir la democratització i la desmilitarització del país per part dels nord-americans i un petit grup d’australians. MacArthur va jugar un paper actiu en la reconstrucció de l’economia nipona i en el naixement de la nova Constitució.

El 1950 va ser nombrat comandant en cap a Corea. L’any següent volia atacar la Xina amb la bomba atòmica per capgirar la guerra de Corea, però la seva idea no va ser acceptada i va acabar posant fi a la seva carrera en les forces armades nord-americanes. Aquell any va ser substituït per Matthew Ridgway. Douglas MacArthur va morir el 5 d’abril de 1964 a Washington D.C.

Curiositats:

La imatge d’en Douglas MacArthur es coneguda per què sempre portava ulleres de sol i per la pipa de fumar.

Durant la guerra va estar sempre enfrontat amb el comandant suprem de la flota del Pacífic, en Chester W. Nimitz.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply