Yosuké Matsuoka

Yosuké Matsuoka va néixer el 3 de març de 1880. Es va criar a Oregon i de ben petit va abandonar la seva llar per  ser aprenent de mariner. Però la vida de mariner no li va ser gens fàcil perquè amb tant sols 13 anys els ses companys el varen abandonar a Portland. Durant els següents 10 anys va viure gràcies a la generositat i la comprensió d’una família nord-americana que li va donar una llar i aliments mentre anava a l’escola i treballava de peó. Ràpidament el seu nivell de vida va millorar i va aprendre anglès i es va treure un títol universitari a la Universitat d’Oregon. Durant aquella època anava a l’església protestant.

Amb el títol universitari sota el braç va retornar a Japó i gràcies al seu coneixement del sistema occidental de fer negocis va acabar sent president del Ferrocarril Sud-Manxurià i es va fer amic de confiança de diversos destacats oficials com el general Tojo Hideki. En créixer el militarisme en el país ell va acceptar aquest procés. En els primers anys trenta va ser l’ambaixador de Japó en la Societat de Nacions on va defensar la invasió nipona de Manxuria. Un dia es va enfadar tant amb la Societat perquè no acceptava aquesta invasió que va sortir de la sala de sessions. Més tard va anunciar orgullós que Japó abandonava la Societat.

Entre 1940 i 1941 va ser ministre d’Afers Exteriors on va subscriure el Pacte Tripartit amb Alemanya i Itàlia i va obtenir un acord amb la França de Vichy per estacionar les tropes japoneses en el nord d’Indoxina. També va amenaçar de bloquejar Hong Kong si els britànics no cedien la Carretera de Birmània. A l’abril de 1941 va firmar el tractat de no agressió amb la Unió Soviètica creient que en Iosif Stalin es podia unir en el Pacte Tripartit. Estava convençut que Alemanya derrotaria a la Gran Bretanya. Però en Matsuoka desitjava una entesa amb els nord-americans i els seus plans de que els britànics s’enfonsarien no es complien. Quan va tornar a Tòquio el maig de 1941 va ser durament criticat i no es va creure els rumors que sortien de que els alemanys podien atacar als soviètics. Finalment va dimitir com a ministre abans de l’atac japonès de Pearl Harbor i es va apartar del govern japonès pel seu desacord amb la política bèl·lica que seguia el seu país. Després de la guerra va ser detingut pels nord-americans i va ser acusat de crims de guerra, però va morir el 26 de juny de 1946 abans de ser processat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply