Ulrich von Hassel, diplomàtic alemany i ambaixador alemany a Itàlia ( 1932 – 1938 )

Ulrich von Hassell va néixer el 12 de novembre de 1881 a Anklam, Pomerania. El seu pare va ser un tinent. La seva família provenia de nobles de terratinents alemanys. Del 1899 al 1903 va estudiar Dret i Economia a Lausana, Tubinga i Berlín. Després d’estudiar, com a figura destacada de la noblesa alemanya i cristiana, va treballar per al Ministeri d’Afers Exteriors com a diplomàtic a les colònies de Xina i a Londres. El 1911 es va casar amb Ilse von Tirpitz, filla del Gran Almirall Alfred von Tirpitz, creador de la Flota Imperial alemanya. Varen tenir quatre fills. Aquell any Hassell va ser nombrat cònsol de Gènova.

Durant la Primera Guerra Mundial, Von Hassell va lluitar-hi amb fermesa, però va haver de tornar a casa quan va ser ferit al pit en la batalla del Marne. Mentre es recuperava de les ferides va treballar en la biografia del seu sogre.

El 1918 es va unir al Partit Popular, el Deutschnnationale Volkspartei, el DNVP, tot i que va també va simpatitzar amb el nazisme pel seu concepte d’una Gran Alemanya, però a mesura que Adolf Hitler va començar a difondre la seva política agressiva a Europa s’hi va allunyar. En el terreny professional, Von Hassell va continuar amb la seva carrera com a diplomàtic pel Ministeri d’Afers Exteriors i va ser enviat a Barcelona, Copenhaguen, Roma i Belgrad. Von Hassell, alt i correcte, parlava diferents idiomes i sentia un profund interès per personatges històrics com Bismarck, Andrássy, Castlereagh i Canning. El novembre de 1932 va ser nombrat ambaixador a Itàlia, càrrec que ocuparia fins el 1938. El 1933 es va unir al partit nazi. Però a mesura que el NSDAP i el règim nazi varen començar a promoure una política expansionista s’hi va oposar. Von Hassell va estar encontra d’un pacte amb Itàlia i Japó i va creure que si Alemanya declarava  la guerra a França i la Gran Bretanya seria un desastre  per Alemanya. Les seves idees i el cas BlombergFritsch varen provocar que el 4 de febrer de 1938 Hitler en persona el fes tornar de Roma per retirar-li els seus serveis diplomàtics com a ambaixador a Itàlia. A partir de llavors, Von Hassell es va apropar a Ludwig Beck, Carl Goerdeler, el cercle Kreisau i Johannes Popitz, amb qui pertanyia a l’ala més conservadora de la resistència civil.

Quan va començar la Segona Guerra Mundial va conspirar contra Hitler; el 1940 va utilitzar el seus contactes per discutir amb els Aliats, sobretot amb lord Halifax, com fer un cop d’Estat dins d’Alemanya, va intentar convèncer a generals com Walther von Brauchitsch i Erwin Rommel per què negociessin la pau i el 1943 va participar en diferents complots per acabar amb la vida de Hitler.Tot i que Von Hassell no va participar en l’atemptat del 20 de juliol de 1944, el 29 de juliol de 1944 va ser arrestat per la Gestapo, que el vigilava des de 1942. El 8 de setembre de 1944 va ser jutjat pel tribunal popular presidit per Roland Freisler i va ser sentenciat a morir a la forca aquell mateix dia a Plötzensee-Berlín. Els seus diaris ( 1938-1944 ) publicats el 1964 amb el títol Vom anderen Deutschland, Des de l’altra Alemanya, varen agafar una gran importància perquè en ells relata les seves vivències i les seves opinions durant el Tercer Reich.

El seu net, Agostino von Hassell, és un famós historiador i el seu altre net, Corrado Pirzio-Biroli, és un ex funcionari públic de la Comissió Europea i va ser l’ambaixador de la UE a Àustria durant el referèndum austríac per adherir-se a la Unió Europea el 1994.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply