Stefan Zweig

Stefan Zweig va néixer el 28 de novembre de 1881 a Viena. Fill d’un ric industrial d’ascendència jueva, va estudiar a Àustria, França i Alemanya, i va adquirir un caràcter cosmopolita que el va portar a defensar la idea d’una Europa unida. Amb 23 anys es va doctorar en Filosofia i es va especialitzar en l’escriptura de biografies, on va retratar la psicologia dels personatges, i les memòries, sobretot la seva obra El món d’ahir. Memòries d’un europeu, i també va conrear l’assaig i la poesia. Viatger incansable, a París es va trobar amb en Jules Romains i es va fer amic del belga Emil Verhaeren, i va estar a Roma, Florència, Espanya i Àfrica. Va visitar la Gran Bretanya, i va recórrer Estats Units, Cuba, Canadà i Mèxic, i també va passar un any a les Índies.

Durant la Primera Guerra Mundial va ser un declarat pacifista, el 1917 va escriure el drama Jeremiesi va viatjar a Suïssa, on va conèixer l’escriptor James Joyce. El 1919 va abandonar Viena i es va instal·lar a Salzburg, on va escriure moltes de les seves novel·les més cèlebres com Vint-i-quatre hores de la vida d’una dona, Amok (una novel·la curta, 1922), La confusió dels sentiments, La por… També va escriure diversos assajos sobre Dostoievski, Tolstoi, Friedrich Nietzsche, Stendhal, Sigmund Freud, amb qui va ser amic, i va escriure una biografia d’en Fouche. El 1932 va publicar la biografia de l’emperadriu Maria Antonieta. Quan els nazis varen arribar al poder, el gener de 1933, va manifestar el seu temor a ser objecte de persecució des del moment en què es va prohibir una òpera, La dona silenciosa, per la qual va escriure el llibret i després de que es cremessin els seus llibres en els autos de fe. Per aquest temor, després de la seva estada el 1934 a Bath, va pensar que era millor no tornar a Àustria i va decidir exiliar-se a la Gran Bretanya, on va coincidir amb en Sigmund Freud.

El 1938 es va divorciar de la seva esposa, la Friedrike von Winternitz, i es va casar amb una jove secretària anglesa, la Charlotte Altmann. Aquell any va escriure: L’embriaguesa de la metamorfosis, una altra denúncia de la guerra. Llavors, va sortir de nou de viatge per recórrer diferents països d’Amèrica, fent abans una estada a França i a Àustria, on els nazis acusaven a la seva mare moribunda. En esclatar la Segona Guerra Mundial, Zweig va canviar Europa pels Estats Units. El país no li va acabar de ser del seu gust i el 1941 es va traslladar a Brasil, instal·lant-se a Petròpolis, on esperava trobar la pau de l’esperit. En veure les contundents victòries de les forces de l’Eix, i després de la conquesta japonesa del Pacífic, Zweig va pensar que tot estava perdut i es va suïcidar juntament amb la seva esposa a Petròpolis, Estat de Rio de Janeiro, Brasil, el 22 de febrer de 1942. De forma pòstuma, l’any següent, el 1943, van publicar-se les seves memòries El món d’ahir.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply