Kurt von Schleicher

Kurt von Schleicher va néixer el 7 d’abril de 1882 a Brandenburg an der Havel en una antiga família prussiana. El 1903 va ingressar en el regiment d’en Paul von Hindenburg com a oficial subaltern i es va fer amic del seu fill, l’Oskar, que també estava en el regiment del seu pare. Durant la Primera Guerra Mundial va col·laborar amb el general Wilhelm Groener. Quan va acabar la guerra va continuar formant part del cos d’oficials en actiu. Amb Groener va ajudar a estructurar els seus paramilitars i va col·laborar amb en Hans von Seeckt en l’organització de la Reichswehr negra, i va negociar amb Moscou l’entrenament discret de soldats darrera la frontera.

Durant els següents anys, com a oficial d’enllaç, va dirigir l’influent departament polític del Ministeri de Defensa del Reich. L’1 d’abril de 1929, Groener, que el tractava com un fill, el va nombrar cap de la nova oficina ministerial. Aquell mateix any va ser ascendit a general i va utilitzar les seves relacions per promoure no només a oficials, sinó també a polítics, fins al punt que se’l coneixia com l’eminència gris-caqui. Estava al darrere de totes les coalicions de la decadència de la República de Weimar i des de la Bendlerstrasse es va dedicar a la caiguda dels últims cancellers. Sense cap tipus d’escrúpols va apartar a tot aquell que li feia nosa pels seus projectes. A l’octubre de 1931 es va entrevistar amb l’Adolf Hitler i confiava domesticar-lo. El 1932 va ser nombrat ministre de Defensa i l’1 de desembre d’aquell any el president Paul von Hindenburg el va nombrar canceller en substitució del conservador Franz von Papen amb l’esperança que podria obtenir la majoria al Reichstag per formar un govern estable que no hagués de governar amb el decret presidencial. Des del 1880 cap general havia aconseguit ser canceller d’Alemanya. De seguida es va veure que era incapaç de formar un govern estable, tot i tenir el suport d’en Gregor Strasser, i el 28 de gener de 1933 va tenir que dimitir provocant que el 30 de gener de 1933 l’Adolf Hitler aconseguís la Cancelleria. Von Schleicher va perdre la Cancelleria a traïció d’en Von Papen, que no li va perdonar que el rellevés del càrrec de canceller i va influenciar al President explicant-li que Von Schleicher estava preparant un pustch.

Cessat de totes les seves funcions i sentint-se amenaçat pels nazis, Von Schleicher va intentar passar desapercebut durant un temps, però no va poder evitar tornar a Berlín amb la seva jove esposa. El 30 de juny de 1934, la Nit dels Ganivets Llargs, Kurt von Schleicher i la seva esposa varen ser assassinats pels nazis quan sortien de casa seva, a Neubabelsberg. Els nazis tenien por que Von Schleicher no aprofités els seus contactes dins de l’Exèrcit per efectuar un cop d’Estat contra en Hitler.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply