Ion Antonescu

Ion Antonescu va néixer el 15 de juny de 1882 a Pitesti, Romania. De ben jove va ingressar a l’exèrcit i va ser membre de l’Estat Major durant la primera guerra mundial. Després de la guerra va ser agregat militar a París i Londres. El 1937 va ser ascendit a cap de l’Estat Major.

Quan va començar la segona guerra mundial, Antonsecu va ser un dels líders de la Guàrdia de Ferro. De seguida que el govern romanès va veure que resultava ser un perill per les seves simpaties cap als nazis va ser exclòs de l’exèrcit i detingut com a enemic polític del rei Carles II. Més tard va ser alliberat i nombrat ministre de Defensa, però poc després va dimitir. Se’l va detenir de nou el juliol de 1940, tot i que el rei Carles II, temorós per una intervenció militar alemanya, li va voler donar el càrrec de primer ministre el setembre de 1940. Un cop alliberat, Antonescu va pujar el poder com a Cap d’Estat, i va demanar l’abdicació del rei per proclamar una dictadura a Romania comandada per ell, la Conducator. Antonescu, com a nou líder, va donar suport a Adolf Hitler i va fer entrar Romania a la guerra per recuperar els territoris perduts en la primera guerra mundial amb l’objectiu de recuperar la Gran Romania. Va enviar personalment els exèrcits romanesos a Besaràbia. Durant la guerra, Antonscu es va veure molt sovint amb Hitler i el govern nazi per definir l’estratègia militar a l’est. Va obrir les portes a les tropes alemanyes, i les seves tropes varen lluitar en l‘operació Barbarroja i en la batalla de Stalingrad. Però amb les derrotes alemanyes i amb l’avanç soviètic en el front oriental, el govern d’Antonescu va caure en desgràcia i va ser detingut el 23 d’agost de 1944 pels propis romanesos, i el futur rei de Romania, Miquel de Romania, el va fer destituir i més tard va ser entregat als Aliats.

Ion Antonescu va ser ajusticiat com a criminal de guerra l’1 de juny de 1946 a la presó de Jilava, Romania, juntament amb el que va ser primer ministre adjunt i president de l’Associació Juvenil Liberal Mihai Antonescu.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply