Archibald Wavell

Archibald Wavell va néixer el 5 de maig de 1883. Els seus descendents van arribar a la Gran Bretanya durant el regnat de Guillem el Conqueridor. Tant el seu pare com el seu avi van ser generals de l’exèrcit britànic. Wavell va cursar una brillant carrera acadèmica i era molt bo en el camp de batalla. Una de les seves aficions va ser l’esport; va ser bon jugador de golf i de polo, i va ser el capità d’hoquei del regiment, a més, va ser un bon tirador. Wavell va participar en la Guerra dels Bóers, i el 1909 és va incorporar al Camberley Staff College amb un nota del 85% en el seu examen d’accés. Després d’aprovar és va casar amb Queenie, la filla d’un coronel.

El 1914, amb la primera guerra mundial, Wavell es va disgustar quan es va tenir que quedar en el War Office mentre l’exèrcit britànic va marxar cap a França i Flandes. Més endavant va participar en el conflicte com a oficial d’enllaç de l’exèrcit del gran duc Nicolaus a Turquia i, posteriorment, va servir sota les ordres del general Allenby a Palestina. Gràcies aquella experiència al Pròxim Orient, del 1937 fins al 1938 va comandar les tropes britàniques a Palestina.

Durant la segona guerra mundial va participar-hi com a general. Wavell va ser considerat el general més literari i més reflexiu dels generals britànics. Tot i ser un excel·lent general sempre va mantenir fortes discrepàncies amb Winston Churchill que el volia reemplaçar pel seu caràcter convencional i cautelós. El 1939 va ser nombrat comandant en cap en l’Orient Mitjà i va participar en la campanya britànica al nord de l’Àfrica, on després de tenir èxit a finals de 1940 i principis de 1941 ocupant ciutats com Bàrdia, Tobruk i Benghazi, finalment no va poder guanyar els italians a Líbia. Després de la desfeta britànica al nord de l’Àfrica va ser nombrat comandant en cap a l’Índia, i després va ser comandant interaliat a l’Àsia del nord-est. Després de Pearl Harbor va ser nombrat virrei de l’Índia, càrrec que va ostentar fins el 1947. El 1943 va ser nombrat mariscal i, més tard, va ser el primer compte de Cirenàica i Winchester.

Archibald Wavell va morir el 24 de maig de 1950.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply