Àngela Hitler, la germanastre d’Adolf Hitler

Àngela Hitler va néixer el 28 de juliol de 1883 a Braunau, Àustria. Era la filla d’Alois Hitler i de la seva segona esposa, Franziska Matzelsberger, que va morir quan Àngela tenia només un any. Amb la mort de la seva mare va ser educada pel seu pare i per la seva tercera esposa, Klara Pölz, la mare d’Adolf Hitler. La relació amb el seu germanastre era bona i prova d’això és que Àngela va ser l’únic membre de la família que nombra Hitler en el seu llibre, el Mein Kampf. Quan va morir el seu pare, el 1903, i Klara el 1907, va rebre una petita herència. Després de la mort de Klara no va saber res més del seu germanastre fins el 1919, un cop acabada la Gran Guerra, tot i que a finals de 1909 li va donar a Hitler 50 corones perquè pogués llogar una habitació a Viena.

El 14 de setembre de 1903 es va casar amb Leo Raubal, un funcionari fiscal. La parella va tenir tres fills, entre ells Geli Raubal, el suposat amor platònic de Hitler, fins que Geli es va suïcidar el setembre de 1931 en el pis de Hitler a Munic amb la pistola del propi Hitler. Els motius de  perquè es va suïcidar no estan molt clar, però la hipòtesi més creïble es que no aguantava com la tractava el seu tiet.

Quan va començar la primera guerra mundial, Àngela va treballar en una pensió per estudiants jueus i va defensar en més d’una ocasió als jueus dels atacs antisemites. Després de la guerra, mentre el seu germanastre estava a Munic amb la idea de moure un nou moviment polític, ella va anar a viure a Viena. El 1928 quan el seu germanastre va comprar la casa del Berghof, a Obersalzberg, Àngela i la seva filla Geli varen anar a viure a la casa per administrar-la. Angela es va convertir en la dona de la casa i, més endavant, va ser la responsable de cuidar la casa quan Hitler no i era.

Després de la mort de la seva filla, Geli, en veure que aquell mateix any Hitler mantenia una relació amb la jove Eva Braun, es va enfadar molt i més quan Eva estava cada dia passejant per la casa del Berghof. De seguida varen tenir fortes desavinences i varen anar creixent fins que el final Àngela es va veure obligada a deixar la casa el 1935 i va anar a viure a Dresden. Des d’aquell moment la relació entre els dos germans no va ser tant bona tot i que es varen veure més d’un cop i Angela va tornar al Berghof com a convidada. Angela no va deixar de mesclar-se amb la política després d’abandonar Obersalzberg i inclús va transmetre les seves opinions a través de repetides sol·licituds a les autoritats de l’Estat i a les organitzacions del Partit quan considerava que les coses no s’estaven fent bé.

El 20 de gener de 1936 es va tornar a casar amb el Director de l’escola de construcció de Dresden. El seu germanastre Adolf no va estar convidat a la boda.

Quan va començar la segona guerra mundial, sembla ser que Hitler va intentar tornar a mantenir una relació amb la seva germanastre i, segurament, la va autoritzar perquè vengués les seves memòries en els seus anys de joventut amb ell. Aquelles memòries li varen fer guanyar 20.000 Reichsmarks. Al febrer de 1945, després del bombardeig de la ciutat de Dresden per part dels Aliats, Hitler va traslladar la seva germanastre a Berchtesgaden per evitar que fos capturada pels soldats soviètics. Quan Adolf va escriure en el seu testament el 29 d’abril de 1945, va deixar a la seva germanastre i a la seva germana petita, Paula Hitler, una herència de 100.000 Reichsmarks i una pensió de 1.000 Reichsmarks mensuals. No ser sap del cert si Àngela va rebre aquests diners.

Després de la guerra, només va explicar bondats del seu germanastre i va dir que Adolf no sabia res dels camps d’extermini i que s’hi ho hagués sabut ho hagués parat. Àngela Hitler va morir el 30 d’octubre de 1949.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply