Isoroku Yamamoto, comandant de la flota japonesa

L’Isoroku Yamamoto va néixer el 4 d’abril de 1884 a Nagoka, Japó. De ben jove es va allistar a l’exèrcit japonès i va participar en la guerra entre Rússia i Japó de 1905. Després del conflicte amb Rússia va ser enviat a Washington com a agregat naval. Quan en Yamamoto va tornar al Japó va ser nombrat vice ministre de la Marina.

Quan Japó es va unir a l’Eix amb Alemanya i Itàlia, en Yamamoto es va mostra contrari a la aliança. Tot i el seu desacord amb la política japonesa, el 1939 va ser nombrat comandant de la flota combinada japonesa i era un home convençut de que s’havia de rearmar el Japó i va donar molta importància en la construcció de portaavions. En Yamamoto es preocupava molt pels seus homes que tenia sota el seu comandament i anotava en una llibreta de pell negre que portava a sobre el nom de tots els seus subordinats que havien mort i aprofitava qualsevol ocasió per visitar a les seves famílies i resava juntament amb ells a l’altar dels avantpassats del difunt soldat. Tot i estar encontra d’un conflicte amb els Estats Units, en Yamamoto va preparar el pla d’atac de Pearl Harbor. A partir del èxit de l’atac es va fer un lloc dins de l’Estat Major japonès i va ser enviat a la Batalla del mar de Java on va vèncer als holandesos. Però la sort d’en Yamamoto es va acabar en el mar del Corall i de Midway, on va ser derrotat per les forces nord-americanes.

El 18 d’abril de 1943 quan sobrevolava les illes Salomó el seu avió va ser interceptat per un caça nord-americà que el va fer caure a la selva, on va morir per l’impacte de la seva avioneta al terra. Durant el seu funeral a Tòquio més d’un milió de persones li varen retre un últim homenatge.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply