Edvard Benes

Edvard Benes va néixer el 28 de maig de 1884 a Kozlany, Bohèmia del sud. Després d’haver estudiat a la facultat de lletres de la Universitat de Praga, on va ser influenciat pel seu mestre Masaryc, va estudiar a París i a Dijon on va obtenir el títol de doctor en Dret. Més tard va ser professor de sociologia a la Universitat de Praga.

Des del principi de la primera guerra mundial es va convertir en un dels col·laboradors íntims de Masaryc, contribuent a l’organització de la resistència nacional txecoslovaca. Després de tornar a París, el 1915, va formar part del Consell Nacional txecoslovac, ostentant més tard la Cartera d’Afers Exteriors.

El 1935 es va convertir en el president de la SDN i va ser el principal creador de la petite Entente. Quan el president Masaryc es va retirar, Benes el va substituir com a president de la República txecoslovaca. Immediatament després dels acords de Munic, el setembre de 1938, va presentar la seva dimissió. Amb l’ocupació nazi de Txecoslovàquia va fugir del país i se’n va anar temporalment als Estats Units on va ser professor de filosofia a la Universitat de Chicago.

Durant la segona guerra mundial es va traslladar a Londres on, el 1940, es va convertir en el president del govern txecoslovac a l’exili. Després de la guerra va tornar al país, on va conservar el càrrec de president fins el febrer de 1948, quan va tenir que cedir davant les pretensions comunistes i es va retirar de la vida política. Un cop retirat va escriure les seves memòries. Edvard Benes va morir a Sezimovo Ustí el 3 de setembre de 1948.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply