Anton Drexler, fundador del DAP ( el NSDAP )

L’Anton Drexler va néixer el 13 de juny de 1884 a Munic. La seva família era de classe obrera i de jove va treballar de mecànic dels ferrocarrils muniquesos. El 1917, durant la Primera Guerra Mundial, es va unir al partit Pàtria després de que fos refusat per ingressar a l’exèrcit per problemes de salut. En Drexler era un home malaltís, tímid i poc instruït. Dins d’aquell partit es va dedicar a promoure la política en els treballadors, tot i enfrontar-se als sindicats. S’oposava al comunisme i al capitalisme a la vegada, i era un antisemita. Quan va acabar la guerra es va fer membre de la Societat Thule, una organització oculta nacionalista conservadora i burgesa. El 7 de març de 1918 tenia la idea de formar el partit dels obrers alemanys de tendència nacionalista i va crear un Comitè d’Obrers Independentistes, el Freier Arbeiter Ausschuss, amb l’objectiu de despertar l’entusiasme per l’esforç bèl·lic entre la classe obrera de Munic. Però en Drexler va tenir poc èxit i només va reclutar a 40 partidaris.

El 5 de gener de 1919 va formar les bases d’un nou partit polític que va liderar, el DAP, Partit Alemany de Treballadors, Politischer Arbeiter Zirkel, juntament amb el periodista Karl Harrer, que en va ser el primer president. Les seves activitats consistien bàsicament en fer xerrades a les cerveseries de Munic. En el primer míting en què hi va ser present l’Adolf Hitler es varen reunir unes 20 persones als soterranis de la cerveseria Sterneckerbräu de Munic. Poc després, en Hitler es va unir al partit després d’escoltar les paraules d’en Drexler. El 24 de febrer de 1920 es va decidir per proposta de l’Adolf Hitler canviar el nom del partit pel del NSDAP, i  en Drexler i en Hitler varen redactar els 25 punts del programa del Partit. Però de seguida varen sortir diferències entre en Drexler i en Hitler, ja que en Hitler li volia arravatar el lideratge del partit. Finalment ho va aconseguir el 1921, i en Drexler es va conformar durant poc temps amb el càrrec simbòlic de Director Honorari del Partit, però els enfrontaments varen anar creixent i va acabar sent arraconat dins del Partit.

Tot i ser desplaçat del Partit, va continuar-hi afiliat durant dos anys més fins que se li va prohibir tornar-hi  després del putsch de Munic del novembre de 1923. El 1924 va ser elegit en la legislatura bavaresa per un altre partit de dretes. El 1925, quan el partit nazi es va tornar a legalitzar, va decidir no reincorporar-se de nou al partit nazi. Tot i les desavinences amb en Hitler, en el llibre del Mein Kampf, en Hitler va reconèixer que la seva orientació política es va veure influenciada per la ideologia d’en Drexler. El 1928 va fundar la Lliga Popular Nacional Socialista (Volksbund). El 1930 es va reconciliar amb en Hitler, però no va tornar al Partit Nazi. Quan els nazis varen arribar al poder i  varen abolir els partits i organitzacions polítiques com el Volksbund, va acabar la vida política d’en Drexler.

El 1934 va rebre va rebre del Partit Nazi la distinció de l’Ordre de Sang. Tot i rebre aquell reconeixement mai va tornar en el Partit ni en el nou govern nazi, tot i que es va utilitzar la seva figura per la propaganda nazi. El 24 de febrer de 1942 va morir a Munic en a l’oblit.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply