Wilhelm Brückner, l’assessor i guardaespatlles de Hitler

Wilhelm Brückner va néixer l’11 de desembre de 1884 a Baden-Baden, Alemanya. Fill d’un músic, va estudiar lleis i economia a les universitats de Strasbourg, Freiburg, Heidelberg i Munic, però no es va arribar a graduar.

Durant la Primera Guerra Mundial es va unir a la Reichswehr de Baviera on va arribar assolir el rang de tinent.  Després de la guerra es va unir al grup paramilitar del Freikorps, i va participar en la supressió de la República bavaresa soviètica. El 1919 va tornar a estudiar a la universitat, però va deixar els estudis per treballar durant un temps com a tècnic cineasta. Aquell mateix any va conèixer a Adolf Hitler.

El 1922 es va afiliar al partit nazi, el NSDAP, i a principis de 1923 es va convertir en el líder d’un destacament de les SA de Munic. El 9 de novembre de 1923 va participar activament en el fallit pustch de Munic. Després de fracassar el cop va ser arrestat per la policia i condemnat l’1 d’abril de 1924 pel Tribunal Popular del Districte I de Munic a un any i mig de presó i a una multa de 100 marcs del Reich, però només va complir quatre mesos de presó. Durant aquell temps a la presó de Landsberg, Brückner va difondre la ideologia nacionalsocialista entre els presoners i els guàrdies. A l’octubre de 1941, Hitler recordava que gràcies a Brückner la presó de Landsberg es va convertir en nacionalsocialista i que fins i tot les filles del director de la presó també si van tornar. Després de sortir de la presó va treballar en diferents professions com a comercial i entrenador de tennis fins el 1929 quan va trobar una  feina més estable a l’Institut de Relacions Exteriors d’Alemanya, on va dirigir una lliga nacionalista a l’estranger. Brückner compaginava la seva nova feina amb la d’assessor i guardaespatlles d’Adolf Hitler, i a l’agost de 1930 va ser nombrat assistent personal de Hitler. El líder nazi el va nombrar el seu guardaespatlles perquè el veia com un home fidel i corpulent,  feia 1,90 metres d’altura. Durant aquell temps es va moure en el cercle íntim de Hitler i va establir amistat amb Joseph Goebbels i el va ajudar en difondre la propaganda nazi en una pel·lícula el 1932.

Quan els nazis varen arribar al poder el 1933, Brückner anava molt sovint a la Cancelleria del Reich com a assessor i ajudant de Hitler, i es va convertir en un home molt estimat dins de la Cancelleria pel seu caràcter senzill i amable. Brückner o Julius Schaub eren els encarregats de pagar la compte dels restaurants i dels viatges de Hitler. Després d’eliminar a molts membres de les SA en la Nit dels Ganivets Llargs, el 30 de juny de 1934, el 9 de novembre de 1934 va ser nombrat Oberstgruppenführer de les SA. Però les SA havien perdut molt poder i va anar perdent influència davant Hitler per culpa de les intrigues de Martin Bormann que no el podia veure. Després de veure que dins les SA no tindria influència es va passar a les SS. El 15 de gener de 1936 va ser nombrat ciutadà honorari de la ciutat de Delmot. El 9 de novembre de 1945 se li va retirar aquest honor. El 1936 va ser nombrat membre del Reichstag fins el 1938. Brückner era un dels convidats habituals en la casa de muntanya de Hitler, el Berghof, a Obersalzberg. Fins a principis de 1936 anava al Berghof acompanyat per la seva amiga Sofie Stork, que va entrar dins del cercle de Hitler, però poc després es va casar amb una altra dona. Durant les seves estades a Obersalzberg va fer-se amic de la germana d’Eva Braun, Margarethe Braun.

Tot i estar dins del cercle íntim de Hitler i estar molt el seu costat, el 18 d’octubre de 1940 va ser destituït dels seus càrrecs per una baralla que va tenir amb Hitler i va ser reemplaçat dels seus càrrecs per Julius Schaub. És molt probable que aquella baralla fos provocada per Martin Bormann que el volia fora de l’entorn de Hitler. Brückner, fidel el seu nacionalisme, es va unir a la Werhmacht el 1941 amb el grau de major i va ascendir a coronel al final de la guerra. El 1944 va ser ferit sense conseqüències per la seva salut.

Després de la guerra va ser arrestat pels nord-americans fins el 1948 quan va ser alliberat. Wilhelm Brückner va morir a la ciutat de Herbsdorf, a l’Alta Baviera el 18 d’agost de 1954.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply