Wilhelm Brückner

Wilhelm Brückner va néixer l’11 de desembre de 1884 a Baden-Baden, Alemanya. Fill d’un músic, va estudiar Dret i Economia a les universitats de Strasbourg, Freiburg, Heidelberg i Munic, però no es va arribar a graduar. Durant la Primera Guerra Mundial es va unir a la Reichswehr de Baviera on va arribar assolir el rang de tinent.  Després de la guerra es va unir al grup paramilitar dels Freikorps, i va participar en la supressió de la República bavaresa soviètica. El 1919 va tornar a estudiar a la universitat, però va tornar a deixar els estudis per treballar durant un temps com a tècnic cineasta. Aquell mateix any va conèixer a l’Adolf Hitler.

El 1922 es va afiliar al partit nazi, el NSDAP i, a principis de 1923, es va convertir en el líder d’un destacament de les SA de Munic. El 9 de novembre de 1923 va participar activament en el fallit Pustch de Munic. Després de fracassar el cop va ser arrestat per la policia i condemnat l’1 d’abril de 1924 pel Tribunal Popular del Districte I de Munic a un any i mig de presó i a una multa de 100 marcs del Reich, tot i que només va complir quatre mesos de presó. Durant aquell temps a la presó de Landsberg, Brückner va difondre la ideologia nacionalsocialista entre els presoners i els guàrdies. A l’octubre de 1941, Hitler recordava que gràcies a en Brückner la presó de Landsberg es va convertir en nacionalsocialista, i que fins i tot les filles del director de la presó també s’hi van tornar. Després de sortir de la presó va treballar en diferents professions com comercial i entrenador de tennis fins l’any 1929 quan va trobar una  feina més estable a l’Institut de Relacions Exteriors d’Alemanya, on va dirigir una lliga nacionalista a l’estranger. Brückner compaginava la seva nova feina amb la d’assessor i guardaespatlles de l’Adolf Hitler i, a l’agost de 1930, va ser nombrat assistent personal d’en Hitler. El líder nazi el va nombrar el seu guardaespatlles perquè el veia com un home fidel i corpulent, feia 1,90 metres d’altura. Durant aquell temps es va moure en el cercle íntim del líder nazi i va establir amistat amb en Joseph Goebbels i el va ajudar en difondre la propaganda nazi en una pel·lícula el 1932.


Quan els nazis varen arribar al poder, el 1933, Brückner anava molt sovint a la Cancelleria del Reich com a assessor i ajudant d’en Hitler, i es va convertir en un home molt estimat dins de la Cancelleria pel seu caràcter senzill i amable. Brückner o Julius Schaub eren els encarregats de pagar la compte dels restaurants i dels viatges del dictador. Després d’eliminar a molts membres de les SA en la Nit dels Ganivets Llargs, el 30 de juny de 1934, el 9 de novembre de 1934 va ser nombrat Oberstgruppenführer de les SA. Però les SA havien perdut molt poder i va anar perdent influència davant del dictador per culpa de les intrigues del secretari Martin Bormann, que no el podia veure. Després de veure que dins les SA no tindria influència es va passar a les SS. El 15 de gener de 1936 va ser nombrat ciutadà honorari de la ciutat de Delmot. El 9 de novembre de 1945 se li va retirar aquest honor. Aquell mateix any va ser nombrat membre del Reichstag, càrrec que va ocupar fins el 1938. Brückner era un dels convidats habituals a la casa de muntanya d’en Hitler, el Berghof, a Obersalzberg. Fins a principis de 1936 anava al Berghof acompanyat per la seva amiga Sofie Stork, que va entrar dins del cercle del dictador, però poc després es va casar amb una altra dona. Durant les seves estades a Obersalzberg va fer-se amic de la germana de l’Eva Braun, la Margarethe Braun.

Tot i estar dins del cercle íntim d’en Hitler i estar molt el seu costat, el 18 d’octubre de 1940 va ser destituït dels seus càrrecs per una baralla que va tenir amb el dictador i va ser reemplaçat dels seus càrrecs per l’altre guardaespatlles, Julius Schaub. És molt probable que aquella baralla fos provocada per en Martin Bormann. Brückner, fidel al seu nacionalisme, es va unir a la Wehrmacht el 1941 amb el grau de major i va ascendir a coronel al final de la guerra. El 1944 va ser ferit sense conseqüències per la seva salut. Després de la guerra va ser arrestat pels nord-americans fins el 1948, quan va ser alliberat. Wilhelm Brückner va morir a la ciutat de Herbsdorf, a l’Alta Baviera el 18 d’agost de 1954.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply