Hideki Tojo

Hideki Tojo va néixer el 30 de desembre de 1884 a Tòquio. Durant uns quants anys va ser agregat militar a Alemanya i, a partir de 1937, amb el suport de l’emperador Hirohito, va liderar l’exèrcit japonès en la invasió a la Xina després de ser el dissenyador més jove de l’ofensiva contra la Xina. Amb pocs mesos, Japó va ocupar ciutats claus com Xangai, Pequin i Nanquín. A la Xina, Tojo va ser qui va autoritzar a perpetrar massacres de milions de civils xinesos i va ser un defensor de la guerra total. El 1938 va ser nombrat cap del Estat Major de l’Exèrcit i el 1940 ministre de la Guerra.

A l’octubre de 1941 va aconseguir enderrocar al príncep Fuminaro Konoye i va ser nombrat primer ministre amb una alta popularitat, concentrant sota al seu poder els càrrecs de ministre de la Guerra, de Indústria i Educació. A finals de 1941 va decidir l’atac a Pearl Harbor i va ser el veritable líder de Japó fins al juliol de 1944, quan va dimitir després de la derrota de Saipan. Tojo no va suportar l’embargament de cru que els Estats Units aplicava en el Japó des del 1940, i va considerar que per dominar el Pacífic la batalla amb els Estats Units era inevitable. Va considerar que tenia entre sis i vuit mesos per acabar amb el curs de la guerra i derrotar als Estats Units. Durant el 1942, amb una sèrie de campanyes ràpides, va arribar a controlar casi bé tot el Pacífic i tot Àsia, amenaçant l’Índia i Austràlia. Però l’Armada japonesa va patir una derrota a Midway i des de 1943 va anar perdent terreny ràpidament fins al 1945.

Al final de la guerra, després d’intentar suïcidar-se, va ser detingut i jutjat en els Judicis del Llunyà Orient, sent condemnat a mort pels nord-americans per crims contra la humanitat per les seves múltiples violacions dels drets humans. Se li va atribuir, juntament amb altres militars, la creació de l’Esquadró 731, la massacre de Nanquín i a altres localitats xineses entre 1941 i 1944, la marxa de la mort de Bataan de 1942, on varen morir molts nord-americans, i la decapitació de centenars de presoners en judicis sumaris entre altres fets. El 23 de desembre de 1948 va ser ajusticiat a Tòquio. Durant la seva estada a la presó, un dentista nord-americà li va gravar a les dents en llenguatge Morse la frase Recorda Pearl Harbor.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply