Heinrich Hoffmann, fotògraf d’Adolf Hitler.

Heinrich Hoffmann va néixer el 12 d’octubre de 1885 a Fürth. El pare de Hoffmann, Robert Hoffmann, regentava un estudi de retrats a Ratisbona amb el seu germà menor Heinrich. Aquest germà ostentava des de 1887 el títol de fotògraf de la Cort Reial Bavaresa i va arribar a aconseguir projecció internacional amb retrats del kàiser Guillem II i del rei Eduard VIII d’Anglaterra. Hoffmann va començar a treballar en el taller de fotografies del seu pare. Segons diuen el seu pare el va obligar, com a únic fill, a continuar amb la professió. El 1908 va treballar com a fotògraf i des del 1909 ja tenia la seva pròpia empresa a Munic. Abans de 1914 es va fer un nom en els cercles artístics gràcies a un servei gràfic, l‘Informe fotogràfic Hoffmann, i als retrats. Durant la Gran Guerra va servir en un Departament de Reparació d’Avions en el front francès com a membre de la reserva civil prussiana Landsturm.

Després de la primera guerra mundial, Hoffmann es va donar a conèixer a Munic com a fotògraf de premsa, retratista, editor i convençut nacionalsocialista de la primera fornada. Regentava un estudi a l’Amalienstrasse 25, a prop de la plaça Odeon, en el centre de Munic, que va anomenar Photohaus Hoffmann. Des d’allí va subministrar les seves imatges al diari il·lustrat Müncher Illustrierte Press i a agències nacionals i estrangeres.

Hoffmann es va casar amb Teresa Baumann, que seria amiga d’Adolf Hitler. El 1911 va néixer la seva primera filla Henriette, que es va casar el  amb el  líder de les Joventuts Hitlerianes, Baldur von Schirach.  El 1913 va néixer el seu segon fill Heinrich. El 1928 la seva esposa va morir. Després de la mort de la seva esposa la seva relació amb Hitler es va fer més estreta. A l’abril de 1934 es va tornar a casa amb Erna en el pis de Hitler a la Prinzregentenplatz, i varen portar un estudi fotogràfic a Munic. La seva esposa va contracta a una jove secretaria que feia de model, Eva Braun. Va ser gràcies a Erna i a Hoffmann que Hitler va conèixer a Eva i varen tenir una relació amorosa fins el final de la seves vides. El primer cop on es varen trobar va ser a l’estudi de Hoffmann a l’octubre de 1929.

El 6 d’abril de 1920 es va afiliar en el Partit Obrer Alemany, el DAP, que seria el partit nazi, el NSDAP, i va oferir el seu treball en el Partit. En aquells moments, Hoffmann publicava la revista setmanal Auf Gut Deutsch, editada per l’escriptor Dietrich Eckart.

De seguida va entrar en el cercle íntim d’Adolf Hitler, es diu que gràcies a Dietrich Eckart, i es varen fer bons amics. Va anar molts cops com a convidat a la casa del Berghof, a Obersalzberg. Quan, el 1922, un diari nord-americà va sol·licitar a Hoffmann que li enviés imatges de Hoffmann, Hitler li va proposar com a preu 30.000 dòlars, però el pla no va funcionar perquè un reporter gràfic de l’Associated Press va tirar unes fotografies de Hitler a Nuremberg, sense contar amb el permís de Hitler, i va fugir sense que ningú pogués descobrir la seva identitat. Des d’aquell moment varen veure que les fotografies del líder nazi portaven benefici, així que Hitler i Hoffmann varen tancar un pacte empresarial;  Hoffmann va ser l’única persona que se li va permetre fotografiar a Hitler, tot i que el principi va respectar el desig de Hitler de no se fotografiat sempre que li demanés, i per aquest fet el va acompanyar durant tota la seva vida. L’agència de Hoffmann seria l’única que podia vendre les imatges exclusives i lucratives de Hitler en tot el món. Es conta que li va tirar dos milions i mig de fotografies, cosa que el va convertir en un home molt ric, i Hitler va rebre un 10% dels beneficis de la venda de les seves fotografies. Les seves obres fotogràfiques varen servir per fer augmentar la popularitat de Hitler. Les primeres imatges de Hitler varen ser de quan Hitler era un presoner després del fracassat Putsch de Munic.

El 1924 va publicar una publicació il·lustrada amb el títol El despertar d’Alemanya en paraula i imatge. El 1926 va fundar, juntament amb Hitler i Hermann Esser, l’òrgan del Partit Illustreter Beobachter, amb nombroses il·lustracions i de periodicitat setmanal. Aquest mateix any, Hoffmann va fer publicar per primer cop fotografies en el Völkischer Beobachter. De seguida Hoffmann es va fer imprescindible per la campanya de propaganda de Hitler contra els seus competidors, tant de dins com de fora del Partit. A partir de llavors, Hoffmann acompanyava a Hitler per tot arreu; en viatges, campanyes electorals o a dinars. Segons diversos testimonis, Hitler se sentia com a casa a casa de Hoffmann. A la tardor de 1929 va expandir la seva empresa, i el petit taller artesanal de Hoffmann amagat en un pati de la Schellingstrasse 50 es va convertir llavors en una empresa pròspera que, després de la mudança a l’Amalienstrasse 25 el setembre de 1929, va passar a figurar com a NSDAP Photohaus Hoffmann. Poc abans de la inauguració varen ser contractats nous treballadors, entre ells hi figurava Eva Braun de 17 anys. Més tard, Hoffmann va contractar la germana petita d’Eva, Gretl Braun, per l’estreta relació que va tenir amb Hitler i els Braun. Després de la guerra, el 1950, Hoffmann va fer de fotògraf de la segona boda de Gretl Braun el 1950, cosa que demostra que aquesta unió no es va trencar després de la mort de Hitler i la caiguda del nazisme.

Hitler va confiar cegament amb Hoffmann i li encarregava la gestió de transaccions financeres relacionades amb Eva Braun, com per exemple la compra d’una casa. Al mateix temps li encarregava feines polítiques molt allunyades del camp de la fotografia propagandística i sobre les que Hoffmann no tenia coneixements especialitzats. Més tard es va convertir en un dels assessors personals i marxants d’art de Hitler. Però l’amistat entre Hitler i Hoffmann va portar l’enveja de jerarques nazis com Joseph Goebbels i Martin Borman, i tot i no tenir un càrrec oficial va tenir contacte il·limitat amb Hitler fins el 1944. Altres com el director del Departament de Política Econòmica del Lideratge del NSDAP, Otto Wagner, li molestava que Hitler parlés dels assumptes més secrets amb el seu fotògraf.

El 1933  va ser elegit membre del Reichstag, i tot i no tenir un càrrec oficial utilitzava a partir de 1933 el títol d’informador gràfic del Reich pel NSDAP. Hoffmann es va instal·lar al principi en l’oficina d’un fotògraf de premsa de Berlín, per inaugurar, després de 1933, una segona seu en la Friedrichstrasse i després en la Kochstrasse 10, en el barri de premsa berlinès. El 1933 va publicar el llibre de més èxit, el Hitler, wie ihn Keiner Kennt, El Hitler que ningú coneix. En aquest treball es mostra un Hitler relaxat, amistós i accessible. El 1934 va publicar Jugend un Hitler. El 1938 va publicar tres llibres més i  el seu últim llibre el va publicar abans de que comencés la segona guerra mundial. Amb les seves instantànies va marcar la imatge privada de Hitler i els va estilitzar en els seus primers anys de canceller com a pare de la nació, suggerint una aproximació de Hitler al poble. El 1936, Hoffmann va presentar-li a Hitler el doctor Theodor Morell, que acabaria exercint una gran influència en l’estat mental i físic del dictador.

Després de la guerra va ser arrestat pels nord-americans i moltes de les seves fotografies varen ser requisades pel govern nord-americà. Del 1947 al 1948 va patir un procés de desnazificació, i la premsa el qualificava com un dels paràsits més grans de l’entorn de Hitler. Va ser condemnat a quatre anys de presó i deu anys de treballs forçats, a més de retirar-li tots els seus béns, per enriquir-se gràcies el règim nazi. Va ser alliberat el 1950 i va anar a viure a Munic. Henrich Hoffmann va morir el 11 de desembre de 1957 a Munic.

Curiositats:

Hoffmann va tenir problemes amb l’alcohol, són molts els testimonis que expliquen que sempre anava begut.

El 30 d’octubre de 1922, una agència gràfica nord-americana li va oferir cent dòlars per una fotografia de Hitler.

Quan Hitler va tenir problemes econòmics i necessitava diners per ampliar la casa d’Obersalzberg, Hoffmann li va donar la idea de cobrar per cada fotografia on ell sortís, sobretot en els segells.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply