Tomoyuki Yamashita

Tomoyuki Yamashita va néixer el 8 de novembre de 1885. Durant la seva vida va ocupar diferents càrrecs militars, i va prestar els seus serveis com a delegat a Suïssa, Alemanya i Àustria. En els anys 20 es va afiliar a una organització de dretes que defensava la instauració d’un govern militar a Japó i que el 1936 va intentar sense èxit un cop d’Estat. Com que no va estar involucrat directament en el complot, només va ser castigat apartant-lo temporalment de l’exèrcit. Un cop va tornar a ser acceptat, va adquirir un gran prestigi entre els joves oficials, i el 1937 va ser ascendit a tinent general. El ministre de Guerra, Hideiki Tojo, va començar a témer per la popularitat de Yamashita i el va enviar el 1940 a Itàlia i Alemanya.

El 1941 va ser nombrat comandant general del 25ª Exèrcit per la seva fama de gran estratega. A començament de 1942 va conquerir Malàisia en una campanya que només va durar 54 dies, i se’l va anomenar el Tigre de Malàisia. Les seves tropes, uns 70.000 homes, varen dur a terme un avanç inesperat per Malàisia, obrint camí a través de la selva superant les dificultats ambientals. Les tropes britàniques, australianes, índies i malàisies varen atacar les seves tropes sense èxit. Posteriorment, Yamashita va conquerir Singapur aconseguint la rendició britànica el 15 de febrer de 1942. Gràcies a aquesta conquesta, els japonesos varen fer més de 80.000 presoners i es varen apoderar d’una gran quantitat d’armes i munició. Tot i els seus èxits, en el seu Diari personal Yamashita es va mostrar crític amb l’organització i eficàcia de l’exèrcit japonès, amb els generals i estava obsessionat de que a Tòquio i en les altes esferes militars i polítiques el volien trair. Tot i la seva visió, Yamashita va ser aclamat com un heroi nacional per la premsa japonesa, però la seva fama va preocupar als polítics japonesos perquè aquests tenien por que es volgués involucrar en la política del país i va tornar a ser allunyat de Japó. El juliol de 1942 va ser enviat a dirigir els exèrcits de Manxukuo amb l’encàrrec de defensar la regió d’una possible ofensiva de la Unió Soviètica. El 1944 va ser nomenat comandant suprem de Filipines amb l’encàrrec de defensar la zona d’una invasió nord-americana. En la Batalla de Leyte, les seves tropes varen donar una forta resistència a les forces nord-americanes. Després de conèixer per ràdio que Japó havia capitulat, va continuar lluitant fins el 2 de setembre de 1945, abans de presentar-se als nord-americans per firmar la rendició davant del general Jonathan Wainwright.

Després de la guerra va ser acusat d’haver violat les lleis de guerra per no haver controlat les operacions de membres del seu comandament i deixant cometre brutals atrocitats i altres greus crims de guerra contra els Estats units i els seus aliats, especialment a Filipines. Yamashita es va defensar apasionalment, però va ser condemnat a morir a la forca amb el vist-i-plau de Douglas MacArthur. Tomoyuki Yamashita va morir penjat a la forca el 23 de febrer de 1946.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply