Theodor Morell

Theodor Morell va néixer el 22 de juliol de 1886 a Münzenberg, Alemanya. Abans de la Primera Guerra Mundial, el 1913, va ser metge d’un vaixell militar. Amb la guerra va treballar en diversos hospitals del front occidental el 1915. Després de la Gran Guerra, Morell, a partir de 1918, tenia una elegant consulta privada en l’avinguda berlinesa de Kurfürstendamm especialitzada en electroteràpia i urologia on atenia a artistes i polítics, i també a Heinrich Hoffmann. Entre 1935 i 1936 a Adolf Hitler se li varen agreujar les molèsties estomacals i les èczemes a les cames, i Hoffmann va organitzar a la seva casa de Munic una trobada entre Hitler i Morell. El dictador alemany en va quedar molt content del metge i, a partir de llavors, Morell el va tractar contínuament i va estar sempre a la seva disposició per qualsevol consulta. Les seves receptes es basaven en injeccions de glucosa, de sangries amb sangoneres, vitamines i de comprimits de Mutaflor, preparats per ell mateix.

A partir de 1937, Morell i la seva esposa, l’actriu Johanna Moller, varen pertànyer al cercle íntim del dictador. A partir de 1938, Morell es va convertir definitivament en un dels acompanyants permanents de Hitler. Al mateix temps, la posició de confiança i de poder de la que va gaudir tant en el cercle privat de Hitler com entre companys amb alts càrrecs polítics va despertar gelosies i rebuig. Morell no encaixava amb la imatge d’un Hitler infal·lible i audaç en que li donés sense parar pastilles d’embolcall daurat i l’injectés injeccions. Amb el temps, sobretot en els anys de la guerra, es va desenvolupar entre Hitler i Morell una relació de dependència. Morell tenia una casa al costat de la de Hitler a l’illa de Schwanenwerder.

Si el principi Morell es va ocupar d’augmentar el rendiment del seu pacient, principalment amb uns preparats vitamínics i per l’estomac que varen aconseguir treure-li la por a una malaltia greu, al menys durant un temps, la ingestió de medicaments per part de Hitler va augmentar de tal manera que en els seus últims quatre anys de vida es va arribar a prendre 88 preparats diferents, la majoria estimulants i calmants. Sembla ser que la ràpida ingestió de medicaments per curar els dolors corporals satisfeia el desig del líder nazi de rebre un tractament de la forma més discreta possible, ja que no permetia cap examen mèdic que requerís despullar-se per complet. La seva confiança cap al doctor va ser tant gran que quan algú de l’entorn de Hitler es queixava d’algun dolor o d’algun problema de salut, el dictador alemany els aconsellava que anessin a veure a Morell, però pocs varen voler rebre algun tractament de Morell. El metge de Hitler no va ser ben vist per molts jerarques nazis i els seus coneixements no varen ser ben rebuts, com per exemple Albert Speer, que mai va dir res positiu d’ell. Hermann Göering el va qualificar de mestre injector del Reich, mentre que Heinrich Himmler el va fer vigilar pels seus serveis secrets després del començament de la Segona Guerra Mundial perquè s’havia tornat massa poderós. El doctor Karl Brandt es va oposar categòricament a tots els mètodes de tractament de Morell i de seguida i varen haver tensions entre els metges; Brandt considerava a Morell un farsant i un curandero, i a l’octubre de 1944 el va acusar de subministrar a Hitler pastilles enverinades. Morell es va queixar de tots els desaires i de les gelosies cap a ell. Eva Braun, tot i no agradar-li, va ser una pacient seva i, inclús, es va unir a Hitler en els anys de guerra quan aquest es feia cures estomacals supervisades per Morell.

El 24 de desembre de 1938, Hitler el va nombrar professor, i el 30 de gener de 1943 el va obsequiar amb una dotació de 100.000 marcs del Reich lliures d’impostos. El febrer de 1943 li va concedir la insígnia d’or del partit nazi i es va afavorir de totes les formes a les empreses farmacèutiques que Morell tenia a Hamburg i a Olomouc. Al final de la guerra va caure en desgràcia i va ser acomiadat, tenint que abandonar el búnquer de Berlín abans de caure en les mans dels nord-americans. Theodor Morell va morir el 26 de maig de 1948 a Tegernsee, Alemanya.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply