August Guillem de Prússia

August Guillem va néixer el 29 de gener de 1887 a Potsdam. Molta gent li deia Auwi i va ser el quart fill del Kàiser Guillem II i de la seva primera esposa, Augusta Victòria de Schleswig-Holstein.  El seu avi patern era el Kàiser Frederic III de Prússia i la seva àvia era la princesa reial britànica Victòria. Per via materna era nét del príncep Frederic de Schleswig-Holstein-Sondenburg-Augustenburg i de la princesa Adelaida de Hohenlohe-Lagenburg.

El 22 d’octubre de 1908 es va casar a Berlín amb la princesa Alexandra Victòria de Schleswig-Holstein-Sondeburg-Glücksburg. Només varen tenir un fill que va néixer a Berlín el 1912, el príncep Alexandre de Prússia. El 1920 es va divorciar de la seva esposa, Alexandra, després de que caigués l’Imperi Alemany.

Durant la Primera Guerra Mundial va lluitar amb l’exèrcit alemany. Quan va acabar la guerra el seu pare es va haver d’exiliar els Països Baixos. El príncep Guillem, descontent amb la nova república i les condicions del Tractat de Versalles, es va unir al grup nacionalista de veterans de guerra, el Stahlhelm. Durant els anys 20 es va interessar pel nou partit nacionalsocialista, el NSDAP, i amb el temps va anar augmentar els seus contactes amb els nacionalsocialistes. Dins del partit va tenir una bona amistat amb l’Ernst Hanfstaengl. El 1 d’abril de 1930 es va afiliar al NSDAP, tot i el rebuig de la seva família, sobretot del seu pare. El partit el va afiliar amb el número 24 per raons simbòliques. El novembre va acceptar el seu primer càrrec dins del partit, el càrrec de Standartenführer. Degut a la seva admiració pel nacionalsocialisme i l’adoració a l’Adolf Hitler, va ser molt criticat per la premsa d’esquerres i pels nacionalsocialistes més radicals com Joseph Goebbels, que no suportava a les monarquies. Però com que era un representant de l’antiga dinastia reial prussiana i de la dinastia imperial alemanya va ser utilitzat pels nazis per guanyar vots en les eleccions per la Cancelleria. En els mítings en que participava amb els nazis mirava d’explicar en els assistents que Hitler no era cap amenaça, sinó un regal pel poble i l’imperi alemany.

El 1933 va ser membre de les SA i membre del partit nazi en el Reichstag. El 1939 va ser elevat de rang a les SA, i es va convertir en Obergruppenführer. Però les seves enemistats amb el ministre Goebbels varen fer que el 1942 perdés influència davant d’en Hitler.

Quan va acabar la Segona Guerra Mundial, els nord-americans el varen fer presoner i un tribunal de desnazificació el va condemnar a tres anys de presó. El 1948 va quedar lliure. August Guillem va morir sobtadament el 25 de març de 1949 a la ciutat de Stuttgart.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply