Chiang Kai-shek

Chiang Kai-Shek va néixer el 31 d’octubre de 1887 a Xikou. El 1907 va realitzar els seus estudis militars a Japó fins el 1911, per llavors tornar a la Xina per participar en la revolució xinesa. Després d’un temps a l’exili a Japó, el 1918 va tornar a la Xina on el 1920 va donar suport a Sun Yat-sen, el dirigent del Kuomintant, que acabarà substituint el 1925 amb la mort d’aquest. Prèviament havia passat una breu estada a Moscou per preparar-se per liderar un nou moviment i, a continuació, havia sigut nombrat director de l’acadèmia militar de Whampoa. Com a dirigent del Kuomintant va formar part de l’ala conservadora del moviment i perseguia l’objectiu d’alliberar la Xina de la presència occidental  i d’estendre el control del seu moviment a les zones meridionals i septentrionals.

Amb el suport de la Unió Soviètica va obtenir diverses conquestes importants i va aconseguir reduir la presència de les potencies occidentals a la Xina. El 1927, després d’acabar amb la insurrecció a Canton, va formar a Nankin un govern nacionalista trencant la relació amb els soviètics i mantenint una dura lluita contra el moviment comunista xinès. Amb poc temps va aconseguir unificar el país i a l’octubre de 1928 va ser elegit president i va instal·lar el govern a Pequin. La seva presidència va basar-se en la consolidació del seu règim, obstaculitzada en l’interior per la guerrilla comunista i per l’entrada dels japonesos a Manxuria i a la Xina septenrtional. El 1934 Chiang va obligar als comunistes de Mao Zedong a retirar-se de Kian-si, però a finals de 1935 va acceptar aliar-se amb ells establint les bases d’un moviment de resistència comú contra als japonesos. Aquesta aliança va durar fins el 1945 amb la derrota dels japonesos. Durant la Segona Guerra Mundial, amb el suport dels Estats Units, que tot i això mai varen confiar amb la força militar del seu règim ineficaç i corrupte, Chiang va aconseguir que Xina entrés a formar part del restringit nucli de les grans potències mundials, però davant l’avanç japonès es va tenir que refugiar a Chung-King.

Després de la guerra es va negar a formar un govern de coalició amb els comunistes, i del 1946 al 1949 la Xina va tornar a viure una guerra civil entre els grups de Chiang i de Mao, on finalment els comunistes, més ben organitzats, es varen fer amb el control del país. A finals de 1949, amb el suport dels nord-americans, es va refugiar a l’illa de Formosa, Taiwan, on va establir un govern nacionalista i on governarà fins el 1972, any que va nombrar primer ministre el seu fill. Chiang Kai-shek va morir el 5 d’abril de 1975 a Taipei.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply