Jean Monnet

Jean Monnet va néixer el 9 de novembre de 1888 a Cognac, França. Va ser fill d’un comerciant de brandi. Va ser un economista francès i és considerat un dels pares de l’actual Unió Europea juntament amb en Konrad Adenauer, en Robert Schuman i l’Alcide De Gasperi. Després de deixar l’escola va passar molts anys vivint i treballant a l’estranger, sobretot a Londres. Després de la Primera Guerra Mundial va ser nombrat secretari general de la nova Societat de Nacions entre els anys 1919 i 1923. Posteriorment es va traslladar als Estats Units, on va desenvolupar diverses activitats financeres, entre elles la fundació a Nova York el 1936 de la Monnet Murname Limitred, a més d’actuar com a conseller econòmic en diversos països.

El setembre de 1939 va ser nombrat president del Comitè d’esforç de guerra francès i britànic. Després va ser diplomàtic al servei de la Gran Bretanya i va ser enviat als Estats Units, on va contribuir en organitzar l’economia de guerra nord-americana negociant subministrament d’armes en nom del govern britànic i el govern de la França Lliure. El 1943 els nord-americans el varen enviar a Argel en una missió. El 1944 va ser nombrat ministre de Comerç en el govern provisional francès i el 1945 primer comissari general.

Monnet va dissenyar el pla que porta el seu nom i el va dirigir entre 1947 i 1952, que amb l’ajuda del Pla Marshall va suposar un revulsiu per l’economia francesa, creant les condicions òptimes per acceleració econòmica i fixar les pautes modernes que varen servir de suport al creixement econòmic posterior. La seva dedicació a la planificació econòmica i a la seva posterior contribució al Pla Schuman per la cooperació econòmica europea es basava en un gran de coneixement de l’organització a gran escala i la col·laboració entre Estats que resultaven insòlits per un francès de la seva classe i de la seva època. Del 1952 al 1955 va ser el primer president de l’Alta Autoritat de la CECA, la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer. El 1956 va constituir un comitè d’acció per la formació dels Estats Units d’Europa. Jean Monnet va morir el 16 de març de 1979 a París.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply