Viatxeslav Mijáilovich Mólotov

Viatxeslav Mijáilovich Mólotov va néixer el 9 de març de 1890 a Kukarka, l’Imperi rus. El seu pare va ser un treballador d’una botiga. El 1906, tot i els seus orígens burgesos, es va unir al Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia, el POSDR. El 1911 va treballar pel diari clandestí bolxevic d’en Iosif Stalin, el Pravda. Els seus ideals polítics el varen portar a ser arrestat en més d’una ocasió, la primera el 1909, i va passar dos anys a l’exili interior. El 1915 va tornar a ser detingut i deportat a províncies, però el 1916 va ser alliberat i es va fer membre del Comitè del Partit Bolxevic de Petrograd. Mólotov va participar activament en els preparatius i en la realització de la Revolució d’Octubre. Va ser un dels dos bolxevics que formaven part del soviet de Petrograd des de la caiguda del tsarisme el febrer de 1917.

El 1922 es va convertir en Secretari General del partit per ordres de Stalin. Mólotov va ser la mà dreta del dictador Stalin quan aquest el 1924 va substituir a en Vladimir Lenin com a líder del país. Dins del poder, Mólotov va treballar en la col·lectivització de les terres agrícoles i va enviar als camps de treball els terratinents que no estaven d’acord amb les seves mesures. Molts d’aquests terratinents varen morir per la duresa dels camps. També es va fer molt famós en aquella època per fer executar a molts opositors del règim. Des del maig de 1939 fins al 1949 va ser ministre d’Afers Exteriors substituint a en Maxim Litvinov. Mólotov va abandonar la política del seu predecessor, favorable a les democràcies occidentals, i va ser un dels signants del pacte de no agressió amb Alemanya que va portar el seu nom, Pacte Mólotov-Ribbentrop. Durant l’època que els soviètics varen estar aliats amb els alemanys, va visitar Berlín i es va reunir amb l’Adolf Hitler el novembre de 1940. El maig de 1941 va ser nombrat vicepresident del Consell. Després de la invasió Barbarroja va canviar de bàndol i va negociar amb els Aliats per combatre contra Alemanya i, del 1941 al 1945, va ser vicepresident del Consell de defensa nacional. De caràcter dur i antipàtic, home gris segons els seus companys de militància, era un dur negociador, cosa que li va valdre el sobrenom de Mister Niet, senyor No, tot i que tothom reconeixia la seva habilitat diplomàtica. Quan viatjava en els països occidentals per reunir-se amb els representants d’aquests, Mólotov desconfiava de tal manera dels seus aliats que sempre dormia amb una pistola sota el coixí. Va participar en les conferència de Ialta i de Potsdam.

El març de 1949 va deixar el Ministeri a en Vychinski després d’una forta baralla amb Stalin. Desconfiant de la seva antiga mà dreta, el dictador soviètic va fer empresonar a l’esposa d’en Mólotov perquè creia que no era de fiar. Després de la mort de Stalin el 1953 va tornar al seu antic Ministeri, càrrec que va ostentar fins al 1956. Durant l’última etapa de ministre va rebutjar el Pla Marshall, ja que el va considerar imperialista i creia que dividiria Europa en dos blocs. El 1957, Nikita Kruschev el va apartar del govern soviètic i del partit pel seu passat com a ministre de Stalin i per haver-se oposat a l’apropament a Iugoslàvia. Després de deixar la política es va penedir de les seves accions dels anys 30, que havia dut la mort de milers de persones, i del pacte amb els nazis de l’agost de 1939, i es va acostar al règim comunista de la Xina. Viatxeslav Mijáilovich Mólotov va morir el 8 de novembre de 1986 a Moscou, a la Unió Soviètica.

Curiositats:

  • Els finlandesos varen posar el seu nom en una nova arma, el còctel Mólotov.
  • Mólotov no va veure la Guerra Freda com un conflicte.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply