El Lebensraum

El Lebensraum, l’espai vital, és la paraula que utilitzen els alemanys per expandir-se territorialment cap a l’est d’Europa. Aquesta ambició surt de l’època gloriosa teutònica de principis del segle XII quan l’Albert de Bremen va intentar establir un Estat cristià independent en el bàltic a través d’una croada. A principis del segle XIII, el rei de Polònia va demanar ajuda a l’ordre militar dels Cavallers Teutònics perquè els ajudés a eliminar l’aixecament dels autòctons pagans. La guerra, de 1230 a 1283, va ser particularment dura. Els Cavallers varen guanyar i varen començar a poblar el país amb colons alemanys. Però després va empitjorar la relació entre els Cavallers i els polonesos, i aquests es varen aliar amb el seu antic adversari i varen derrotar als Cavallers Teutons en la batalla de Tannenberg de 1410. Durant els següents anys els alemanys varen intentar establir-se a l’est d’Europa en oposició als russos. En el segle XVIII, eliminada Polònia, es va generar un nou repartiment que va portar noves confrontacions amb Rússia. En esclatar la Primera Guerra Mundial es va despertar de nou la lluita d’influències i els combats a l’est d’Europa varen continuar inclús després de l’armistici de novembre de 1918.

La teoria de l’espai vital es va desprendre directament del naturalisme i la ciència del segle XIX, i va figurar en la ideologia imperialista alemanya des de la dècada de 1890. Va constituir una de les idees principals de la Lliga Pangermanista d’en Heinrich Class amb el suport de la premsa controlada pel membre fundador de la Lliga, el director de la Krupp i l’empresari dels mitjans de comunicació Alfred Hugenberg. El pangermanisme va agafar la noció d’espai vital elaborada per en Friedrich Ratzel, que reivindicava un creixement de l’espai vital en nom d’una predestinació dels pobles germànics i d’una concepció biològica. En Karl Haushofer també va treballar en aquesta idea però va acusar els alemanys de reduir l’espai vital en acceptar el Tractat de Versalles. La idea de l’espai vital va gaudir de molta fama durant la República de Weimar gràcies a la novel·la Volk ohne Raum de Hans Grim de 1926.

L’Adolf Hitler va estar influït per aquesta idea del Lebensraum i a la primavera de 1924 les va deixar plasmades en el Mein Kampf. El Lebensraum va justificar les conquestes nazis i des de febrer de 1933 en Hitler va desenvolupar aquest tema davant dels seus generals. Aquest concepte va permetre tornar a reviure el passat colonitzador.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply