Walter Model

Walter Model va néixer el 24 de gener de 1891 a Genthin en una família luterana. El seu pare era un director de música prussià. Va ser un general alemany i en la Segona Guerra Mundial va ser nombrat mariscal de camp. El 1909 va entrar a l’Exèrcit i va treballar a l’Estat Major durant la Primera Guerra Mundial. El 1919 es va incorporar a la Reichswehr i, tot i que era apolític, es va implicar en els cops nacionalistes de la dècada de 1920. Profundament contrari al bolxevisme, es va veure seduït pel nazisme. Una de les seves virtuts era la seva memòria infalible. Era un aficionat al vi francès.

El 1938 va ser nombrat Generalmajor. Durant la Segona Guerra Mundial va participar en les campanyes de Polònia i el 1940 va ser cap d’Estat Major de l’Exèrcit de l’Ernst Busch durant la campanya de França. En l’Operació Barbarroja va dirigir el 31º Cos de blindats, que va actuar a prop de Moscou, i del 1942 al 1943 va ser el cap del 3º Exèrcit a la Unió Soviètica i va ser un dels protagonistes en la batalla del Kursk del juliol de 1943. El 1944 va ser nombrat cap del Grup d’Exèrcits del Sud i va intentar frenar l’avanç soviètic cap a Berlín. A mesura que la guerra es complicava pels interessos alemanys, li augmentava el seu fanatisme cap al nacionalsocialisme. El març de 1944 es va convertir en un dels Generalfeldmarischälle més joves de la Wehrmacht. Després del desembarcament Aliat a Normandia, el 28 de juny de 1944 va agafar el comandament del Grup d’Exèrcits Centre. Demostrant la seva fidelitat cap a l’Adolf Hitler després de l’atemptat del 20 de juliol, el dictador alemany el va posar al capdavant el front de l’Oest a França el 17 d’agost de 1944 substituint a en Günther von Kluge, acusat aquest d’estar al darrera del complot. Del 1944 al 1945 va ser cap del Grup d’Exèrcits B i va lluitar en la batalla de les Ardenes i en el front del Nord. Quan els nord-americans varen entrar a Alemanya, l’Adolf Hitler li va ordenar que defensés la zona del Rhur, però quan Model va veure que no podien frenar-los, el 21 d’abril de 1945 es va suïcidar a prop de Ratingen. A diferència de molts dels seus companys, en Model va creure que no havia de sobreviure a la guerra amb honor després d’enviar a tants soldats a la mort.

En Model va ser conegut com El bomber de Hitler perquè el dictador alemany sempre el cridava quan s’havia de frenar els avanços soviètics o nord-americans. Va ser dels pocs generals i mariscals que va gaudir de la confiança de Hitler fins al final.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply