William Bullit, l’ambaixador nord-americà a França

William Bullit va néixer el 25 de gener de 1891 a Filadèlfia. Per part del seu pare descendia d’emigrants  protestants francesos del segle XVII que portaven el cognom de Boulet. Bullit estava emparentat amb George Washington, Patrick Henry i la princesa índia Pocahontes. Per part de la seva mare els seus avantpassats eren alemanys i jueus, entre ells Samuel Gross. Els Bullit tenien una categoria social i un nivell de vida alt. De ben jove Bullit va aprendre alemany a Munic i francès a casa seva perquè la seva mare li parlava amb aquesta llengua.

Bullit va estudiar a la Universitat de Yale, però quan va morir el seu pare va estudiar Dret a Harvard. Quan va començar la primera guerra mundial va treballar de periodista i quan va acabar la guerra treballava en el Departament d’Estat, on es va convertir en especialista en assumptes europeus i de la Rússia revolucionària. Bullit va viatjar amb el president dels Estats Units, Woodrow Wilson, a Versalles per celebrar les conversacions de pau. Quan es va firmar la pau, Bullit va viatjar a Moscou per avaluar el nou règim soviètic. Durant aquell temps va fer molts viatges, però per culpa d’aquella intensa vida es va divorciar i es va casar amb la viuda del comunista John Reed. Els seus enfrontaments amb el govern nord-americà li varen portar a no ser una figura rellevant durant aquell temps.

El 1932 va treballar en la campanya electoral de Franklin Delano Roosevelt i es va convertir en el conseller d’assumptes exteriors del nou president. Les seves amistats amb el règim soviètic i la seva admiració per la Revolució d’Octubre el va portar a ser ambaixador de la Unió Soviètica del 1933 al 1936, però va estar en desacord amb el govern de Iosif Stalin. Quan va abandonar l’ambaixada va quedar horroritzat del règim de Stalin. El 1936 va ser nombrat ambaixador de França pel seu antifeixisme i per les seves connexions. Bullit va ser el primer ambaixador nord-americà que era capaç d’expressar-se amb la llengua local.

A França, Bullit va viure d’una manera luxosa, els francesos el coneixien com l’ambaixador champagne degut a les seves luxoses recepcions que es pagava de la seva butxaca. El 1938 Bullit estava disposat a negociar amb els nazis, però quan va esclatar la guerra va informar al president dels Estats Units de la invasió a França i va demanar entrar a la guerra contra Alemanya. Quan les tropes alemanyes varen conquerir Paris, Bullit va deixar l’ambaixada. Del 1942 al 1943 va ser ajudant del secretari d’Estat de la Marina, i del 1944 al 1945 es va allistar en el 1er exèrcit francès amb el grau de comandant.

Quan va deixar l’ambaixada va escriure llibres en què explicava els perills del feixisme i del comunisme. El 1954 va escriure un article on demanava als Estats Units que ataquessin a la Xina comunista i a la Unió Soviètica amb bombes.

William Bullit va morir a Neuilly, França, el 15 de febrer de 1967.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply