Martin Niemöller

En Martin Niemöller va néixer el 14 de gener de 1892 a Lipsstadt. Primer tenia l’objectiu de fer una carrera militar, va entrar finalment el 1910 a la Marina imperial. Va combatre en la Primera Guerra Mundial i després del conflicte es va dedicar a estudiar teologia. Contrari a la República de Weimar, el principi no es va oposar al NSDAP, però quan va veure les intencions de l’Adolf Hitler contra l’Església es va apartar de qualsevol pensament positiu cap a aquest partit.

Pastor de la parròquia d’Anta Ana de Berlín-Dahlem, va criticar des del pupitre el nou règim i l’incompliment de les promeses que havia fet a l’Església evangèlica. Especialment indignat pel paràgraf antisemita de la nova Constitució de l’Església alemanya, el 1933 va crear una Lliga d’alarma pastoral, la Pfarernotbund. A finals de 1933, 6.000 pastors, e a dir, més d’un terç dels eclesiàstics protestants, se’ls havia unit. D’aquesta manera va néixer l‘Església de la Confessió.

Veient les seves activitats, el règim li va prohibir predicar, però ell va continuar difonent els seus sermons clandestinament gràcies a que era protegit per la seva gran popularitat. Sabent dels seus actes, els nazis es varen limitar a intimidar-lo, registrar-lo i a detenir-lo esporàdicament. Finalment la Gestapo el va detenir l’1 de juliol de 1937 i va ser deportat per ordres d’en Hitler a Saschsenhausen i el juliol de 1941 va ser transferit a Dachau on va estar-hi fins al final de la guerra. Gràcies a les protestes internacionals per la seva detenció va rebre algun privilegi i va sobreviure la deportació.´En Martin Niemöller va morir el 6 de març de 1984 a Wiesbaden.


No comments yet. Be the first.

Leave a Reply