Josip Broz, Tito

Josip Broz va néixer el 7 de maig de 1892 a Kumrovec, un pobre de Croàcia. La seva mare era eslovena i el seu pare croat. Durant la primera guerra mundial va ser fet presoner pels russos. El 1917 va participar en la Revolució d’Octubre a Sant Petersburg. El 1921 va tornar a Croàcia per formar part del clandestí Partit Comunista, que era il·legal en aquells moments. El 1928 va ser condemnat a cinc anys de presó per estar afiliat al Partit Comunista. Després va treballar a Moscou en la Internacional Comunista. Dins del govern soviètic va ser nombrat el 1937 secretari general dels comunistes iugoslaus on va renovar l’aparell dirigent del partit.

Durant la invasió alemanya a la Unió Soviètica va crear una organització eficient i ramificada a Sèrbia, Eslovènia i Croàcia. Tito va ser el principal líder de les formacions guerrilleres partisanes iugoslaves que varen lluitar contra els nazis i els ustaxis. Tito es va oposar a Draza Mihailovich i al govern exiliat a Londres. A l’octubre de 1944 va entrar a la ciutat de Belgrad i quan es va alliberar Iugoslàvia va formar un govern presidit per ell i va ser nombrat comandant en cap de l’exèrcit.

Quan va acabar la guerra va presidir el Comitè Popular d’Alliberació, però el 1948 es va enfrontar amb Iosif Stalin, va trencar amb el Kominform i va instaurar un règim comunista a Iugoslàvia que es va allunyar del model soviètic i es va apropar a occident. Tito va guiar a Iugoslàvia cap a l’autonomia i va promoure una economia d’autoabastiment. Al cap d’uns anys va ser la figura rellevant del moviment dels països no alineats.

Josip Broz va morir el 4 de maig de 1980 a Ljubljana, Eslovènia.No comments yet. Be the first.

Leave a Reply