Mark Wayne Clark

Mark Wayne Clark va néixer l’1 de maig de 1896 a Sackets Harbor, a l’Estat de Nova York. El seu pare va ser un coronel de l’exèrcit nord-americà i ell va seguir els mateixos passos i es va allistar a l’exèrcit. El 1918 va lluitar a la primera guerra mundial a França.

Abans de començar la segona guerra mundial, des del 1939, era cap de l’estat major adjunt i va ser ascendit al grau de major i va arribar a comandant de les forces de terra nord-americanes a Europa. Mark, al capdavant del 2ª exèrcit nord-americà, va projectar la invasió del nord d’Àfrica i el desembarcament a Marroc en l’operació Torch. Va arribar a Argèlia amb submari per preparar l’atac contra l’Afrikakorps amb els francesos. Llavors, va combatre a Tunísia amb el V exèrcit. El setembre de 1943, va desembarcar a Salerno, Itàlia, on va aconseguir un gran èxit i va destrossar la resistència dels atacs alemanys. Després, va dirigir el desembarcament a Anzio i va ordenar bombardejar Montecassino, pel que serà durament criticat. El 5 de juny de 1944 va entrar a Roma i va succeir a Harold Alexander al capdavant del XV grup d’exèrcits Aliats. Després va ser nombrat cap de totes les tropes aliades en el Mediterrani i el 1945 va rebre la capitulació italiana a Caserta.

Quan va acabar la guerra va ser nombrat comandant de les forces d’ocupació a Àustria. El 1947 va ser comandant de l’exèrcit de Terra nord-americà, cap de les forces de l’ONU a Corea, i més tard a l’Extrem Orient. El 1953 es va retirar de l’exèrcit.

Mark Wayne Clark va morir a Charleston, Carolina del Sud, el 17 d’abril de 1984.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply